Nic nie poradzę na to, że uwielbiam spędzać wieczory oglądając ulubione seriale i zajadając się przy tym różnymi smakołykami. Domowe nachosy z guacamole plasują się u mnie w czołówce ulubionych przekąsek.


Od wielu lat z wielką chęcią pieczemy je razem z Bartkiem pieczemy. Wprawiamy się w odpowiedni nastrój przed wspólnym seansem i kilka chwil spędzonych w kuchni jest dobrą zapowiedzią udanego wieczoru.
Ogromną zaletą domowych nachosów, oprócz tego, że są oczywiście o wiele zdrowsze od tych kupnych, to fakt, że bardzo szybko się je robi! Jeżeli zdecydujesz się na przetestowanie tego przepisu, to daj znać na Instagramie :)


Domowe nachosy
Składniki
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 g mąki pszennej typ 450
- 50 ml oliwy z oliwek
- 140 ml ciepłej wody
- Płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło.
- Rozwałkowujemy ciasto na nachosy cieniutko, na ok. 1 mm grubości i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kroimy na trójkąty.
- Pieczemy w 160 stopniach przez kilka minut obserwując aby się nie spaliły.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

