Uwielbiam domowe pączki za to, że ich smak diametralnie różni się od tych kupnych. Nie ukrywam: nie jest to najłatwiejszy deser. Czasowo wymagający, bo trzeba dobrze wyrobić ciasto drożdżowe no i w końcu smażenie pączków – mierzenie temperatury i pilnowanie, żeby się nie przypaliły. Pączki powinny być pulchne, mięciutkie, a wyznacznikiem udanego pączka oprócz smaku jest też jasna obwódka, która tworzy się na pączku podczas jego smażenia. Pączki nadziewam po usmażeniu, niektóre lukruję, a inne obsypuję cukrem pudrem.

Doskonałe pączki domowe

Na blogu znajdziesz kilka przepisów na pączki i to też pokazuje jak ewoluowały moje eksperymenty w pączkowych zmaganiach. Jest też przepis na pączki pieczone – dla tych, którzy z różnych powodów unikają zbędnych kalorii.

Z podanych niżej proporcji wyszło 25 pączków.

domowe pączki przepis

Dlaczego do pączków dodaje się alkohol?

W wielu przepisach nie znajdziesz w składnikach alkoholu. Niektórzy twierdzą, że można ten składnik pominąć. Jednak dodanie odrobiny alkoholu ma wpływ na jedną bardzo ważną rzecz: podczas smażenia pączki nie nasiąkają tak tłuszczem. Dzieje się tak dlatego, że alkohol powoduje ścinanie się białka mąki i jajka, chroniąc pączki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.

Czy zamiast alkoholu można dodać inny składnik, który też zabezpieczy pączki przed nadmiernych nasiąkaniem?

Tak, możesz dodać odrobinę octu lub soku z cytryny.

przepis na domowe pączki

Moje pączki się przypalają podczas smażenia, co robić?

Dobrze wyrobione ciasto to jedno ale umiejętne smażenie pączków to inna sprawa. Przede wszystkim olej musi być odpowiednio rozgrzany, to znaczy do 160-180 stopni. Kuchenny termometr w kuchni sprawdzi się idealnie. Nie dodawaj do ciasta więcej cukru. Wiem, że ilość cukru może się wydawać mała ale w smaku słodkość pączka zbalansuje nadzienie. Cukier wpływa na przypalanie się pączków, więc jeżeli będzie go za dużo to na 100 procent Twoje pączki będą się przypalać. W czasie smażenia pączków dodawaj do oleju co jakiś czas 2-3 plasterki surowego ziemniaka – wiem, że dziwne ale działa :)

Doskonałe pączki domowe

Składniki

  • Konfitura do nadziewania, lukier/cukier puder
  • 550 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka spirytusu/wódki/rumu
  • 4 szt żółtek
  • 1 szt jajek
  • 250 ml mleka
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 40 g drożdży
  • Szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam do temperatury 25 stopni, ma być lekko ciepłe. Mieszam je z 1 łyżką mąki i dodaję drożdże. Przykrywam rozczyn ściereczką i odstawiam na 5-10 minut do podrośnięcia.
  2. Do osobnej miski wbijam żółtka, 1 całe jajko, cukier puder, szczyptę soli, przesianą mąkę i alkohol. Całość dokładnie mieszam, a później zaczynam wyrabiać. Na koniec dodaję rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiam, aż tłuszcz idealnie się wchłonie w ciasto. Wyrabiam ciasto do momentu aż będzie pulchne, sprężyste i będzie ładnie odchodzić od rąk.
  3. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce. Pod przykryciem, na ok 1,5 godziny tak aby mogło spokojnie podrosnąć.
  4. Jak tylko ciasto podrośnie, wyjmuję je z miski i wykładam na lekko oprószoną stolnicę. Wałkuję na dosyć gruby placek i wycinam szklanką kółka. Zostawiam je pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  5. Rozgrzewam olej, wykorzystuję duży garnek, z grubym dnem. Jak olej osiągnie temperaturę 160-180 stopni, to delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej wykładam pączka do garnka z olejem. Smażę z obu stron – przewracam je delikatnie za pomocą drewnianych patyczków.
  6. Usmażone pączki wykładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Nadziewam pączki wybraną konfiturą. Część pączków lukruję, a część obsypuję cukrem pudrem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko