Niedługo tłusty czwartek... jakie to cudowne, że jest pretekst do zrobienia faworków :D Były pączki, to muszą też być i lekkie chruściki. Uwaga! Szybko się je robi, a jeszcze szybciej te faworki znikają! :)

Faworki

Faworki

Składniki

  • 350 ml oleju rzepakowego do smażenia faworków
  • Pół kieliszka wódki lub rumu
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 proc
  • 30 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 225 g mąki
  • 2 szt całych jajek

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaję jajka, masło, cukier puder, śmiatanę i alkohol.
  2. Ciasto dobrze wyrabiam, wałkuję je jak najcieniej i kroję w w prostokąty.
  3. Każdy prostokąt nacinam na środku i jeden koniec ciasta przewlekam przez dziurkę.
  4. W garnku rozgrzewam olej. Jak tylko olej już jest gorący wkładam do garnka kilka faworków.
  5. Faworki wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam je na kuchennym ręczniku. Gotowe faworki posypuję cukrem pudrem.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Do funta mąki wbić cztery całe jajka, dodać 4 łuty świeżego masła, 4 łuty pudru, filiżankę śmietany lub śmietanki i kieliszek araku. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować jak najcieniej i krajać długie na 3 cale szerokie kawałki, które rozcinać kółkiem wzdłuż przez środek; jeden koniec ciasta przewlec przez rozcięcie, następnie faworki smażyć w gorącym szmalcu. Wydając na stół posypać cukrem z wanilją.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko