Nieraz już udowodniłam na blogu, że mamy wielką słabość do naleśników. Nie wiem czy w ogóle istnieje ktoś, kto nie lubi naleśników? To jest coś takiego, co idealnie pasuje na śniadanie, na obiad i na kolację. Robi się je banalnie prosto, szybko, a smak najczęściej jest na tyle uzależniający, że z chęcią się do nich powraca. W szczególności jeżeli spróbujesz tych akurat naleśników. W sumie przepis ten dopracowywałam co najmniej 10 razy. Aż w końcu mam idealne rozwiązanie na cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podkręcona likier pomarańczowy. Zapraszam Cię na wyborne śniadanie albo obiad, albo i kolację - jak wolisz :)

Francuskie naleśniki z pomarańczami

Tradycyjną recepturę znajdziesz poniżej. I jak sama autorka pisze: "W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą." tak właściwie jest. Nie rozczarujesz się. U mnie naleśniki nie są pieczone tylko smażone. Dodatkowo sos pomarańczowy wcześniej redukuję na małym ogniu, przez co jest bardziej zawiesisty i gęstszy, zresztą dokładny przepis znajdziesz niżej :)

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 szt jajek
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko, wodę oraz jajko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć swobodną i lejącą się konsystencję.
  2. Na patelni rozsmaruj odrobinę oleju, ważne żeby powierzchnia była lekko zwilżona olejem. Jeżeli nie masz specjalnego pędzelka możesz zmoczyć w oleju końcówkę papierowego ręcznika kuchennego i nim posmarować patelnię.
  3. Nabieraj ciasto za pomocą chochli i rozprowadzaj okrężnym ruchem po patelni. Wygodnie jest chwycić patelnię jedną ręką i przechylać nią tak aby ciasto samodzielnie rozlało się cienką warstwą po całej powierzchni.
  4. Jak tylko zauważysz, że brzegi naleśnika zaczynają odchodzić od patelni i tworzy się tzw. koronka, a cały naleśnik zmienił już kolor to za pomocą drewnianej łopatki przewracaj go na drugą stronę.
  5. Usmażonego naleśnika odkładaj na talerz obok, zwilż ponownie lekko patelnię olejem i smaż kolejne.

Pomarańczowy sos do naleśników

Składniki

  • 50 g cukru brązowego
  • 1 szt pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Sparz pomarańczę wrzątkiem i otrzyj skórkę na tarce. Rozetnij pomarańczę na połówki i wyciśnij sok. Wyciśnij też sok z połówki cytryny.
  2. Cała tajemnica w przygotowaniu odpowiedniego sosu skrywa się w kolejności wykonywania następujących czynności: po pierwsze rozsyp cienką warstwę cukru na całej powierzchni patelni. Nie powinno być żadnych grudek i postaraj się, żeby cukier był rozsypany równomiernie. Teraz wstaw patelnię na mały gaz i czekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  3. Kiedy zauważysz, że cukier już się rozpuścił nie czekaj ani sekundy (cukier bardzo szybko się przypala) i dodaj masło, sok z pomarańczy i z cytryny, likier pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy. Zwiększ ogień i czekaj aż sos sam się zredukuje do odpowiedniej gęstości. Zamieszaj dokładnie drewnianą łopatką, a po ok. 4 minutach uzyskasz idealny sos.

Naleśniki w pomarańczowym sosie

Składniki

  • Opcjonalnie kilka łyżek konfitury pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Usmażonego naleśnika posmaruj cieniutką warstwą pomarańczowej konfitury. Nie jest to konieczne, ale zaufaj mi, że smak będzie obłędni dobry.
  2. Każdego naleśnika złóż w trójkąt i układaj na patelni z gorącym sosem pomarańczowym.
  3. Na mojej patelni mieszczą się 4 złożone naleśniki. Układam je w tym samym czasie i po ok. 2 minutach delikatnie obracam na drugą stronę. Lubię kiedy naleśniki mają chrupiącą, zewnętrzną skórkę dlatego przytrzymuję je na patelni do momentu aż zauważę, że stają się lekko brązowe.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Skórkę z całej pomarańczy otrzeć o kawałek cukru, potem pomarańczę przekrajać i sok z niej wycisnąć na talerz głęboki, włożyć ów kawałek cukru i jeszcze 2 łyżki cukru miałkiego, wcisnąć sok z całej cytryny, wlać łyżkę sklarowanego masła i duży kieliszek koniaku i wszystko to razem dobrze wymieszać. Upiec naleśniki zwyczajne lub francuskie, na każdy z tych naleśników włożyć kawałek surowego masła wielkości orzecha, wlać łyżkę powyższego sosu pomarańczowego, zwinąć w trójkąt i ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, potem je wstawić na 10 minut do pieca, w wyjąwszy posypać cukrem i podać zaraz na stół. W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.