Nieraz już udowodniłam na blogu, że mamy wielką słabość do naleśników. Nie wiem czy w ogóle istnieje ktoś, kto nie lubi naleśników? To jest coś takiego, co idealnie pasuje na śniadanie, na obiad i na kolację. Robi się je banalnie prosto, szybko, a smak najczęściej jest na tyle uzależniający, że z chęcią się do nich powraca. W szczególności jeżeli spróbujesz tych akurat naleśników. W sumie przepis ten dopracowywałam co najmniej 10 razy. Aż w końcu mam idealne rozwiązanie na cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podkręcona likier pomarańczowy. Zapraszam Cię na wyborne śniadanie albo obiad, albo i kolację - jak wolisz :)

Francuskie naleśniki z pomarańczami

Tradycyjną recepturę znajdziesz poniżej. I jak sama autorka pisze: "W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą." tak właściwie jest. Nie rozczarujesz się. U mnie naleśniki nie są pieczone tylko smażone. Dodatkowo sos pomarańczowy wcześniej redukuję na małym ogniu, przez co jest bardziej zawiesisty i gęstszy, zresztą dokładny przepis znajdziesz niżej :)

Naleśniki w pomarańczowym sosie

Składniki

  • Opcjonalnie kilka łyżek konfitury pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Usmażonego naleśnika posmaruj cieniutką warstwą pomarańczowej konfitury. Nie jest to konieczne, ale zaufaj mi, że smak będzie obłędni dobry.
  2. Każdego naleśnika złóż w trójkąt i układaj na patelni z gorącym sosem pomarańczowym.
  3. Na mojej patelni mieszczą się 4 złożone naleśniki. Układam je w tym samym czasie i po ok. 2 minutach delikatnie obracam na drugą stronę. Lubię kiedy naleśniki mają chrupiącą, zewnętrzną skórkę dlatego przytrzymuję je na patelni do momentu aż zauważę, że stają się lekko brązowe.

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 szt jajek
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko, wodę oraz jajko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć swobodną i lejącą się konsystencję.
  2. Na patelni rozsmaruj odrobinę oleju, ważne żeby powierzchnia była lekko zwilżona olejem. Jeżeli nie masz specjalnego pędzelka możesz zmoczyć w oleju końcówkę papierowego ręcznika kuchennego i nim posmarować patelnię.
  3. Nabieraj ciasto za pomocą chochli i rozprowadzaj okrężnym ruchem po patelni. Wygodnie jest chwycić patelnię jedną ręką i przechylać nią tak aby ciasto samodzielnie rozlało się cienką warstwą po całej powierzchni.
  4. Jak tylko zauważysz, że brzegi naleśnika zaczynają odchodzić od patelni i tworzy się tzw. koronka, a cały naleśnik zmienił już kolor to za pomocą drewnianej łopatki przewracaj go na drugą stronę.
  5. Usmażonego naleśnika odkładaj na talerz obok, zwilż ponownie lekko patelnię olejem i smaż kolejne.

Pomarańczowy sos do naleśników

Składniki

  • 50 g cukru brązowego
  • 1 szt pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Sparz pomarańczę wrzątkiem i otrzyj skórkę na tarce. Rozetnij pomarańczę na połówki i wyciśnij sok. Wyciśnij też sok z połówki cytryny.
  2. Cała tajemnica w przygotowaniu odpowiedniego sosu skrywa się w kolejności wykonywania następujących czynności: po pierwsze rozsyp cienką warstwę cukru na całej powierzchni patelni. Nie powinno być żadnych grudek i postaraj się, żeby cukier był rozsypany równomiernie. Teraz wstaw patelnię na mały gaz i czekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  3. Kiedy zauważysz, że cukier już się rozpuścił nie czekaj ani sekundy (cukier bardzo szybko się przypala) i dodaj masło, sok z pomarańczy i z cytryny, likier pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy. Zwiększ ogień i czekaj aż sos sam się zredukuje do odpowiedniej gęstości. Zamieszaj dokładnie drewnianą łopatką, a po ok. 4 minutach uzyskasz idealny sos.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Skórkę z całej pomarańczy otrzeć o kawałek cukru, potem pomarańczę przekrajać i sok z niej wycisnąć na talerz głęboki, włożyć ów kawałek cukru i jeszcze 2 łyżki cukru miałkiego, wcisnąć sok z całej cytryny, wlać łyżkę sklarowanego masła i duży kieliszek koniaku i wszystko to razem dobrze wymieszać. Upiec naleśniki zwyczajne lub francuskie, na każdy z tych naleśników włożyć kawałek surowego masła wielkości orzecha, wlać łyżkę powyższego sosu pomarańczowego, zwinąć w trójkąt i ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, potem je wstawić na 10 minut do pieca, w wyjąwszy posypać cukrem i podać zaraz na stół. W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.