Francuskie naleśniki z pomarańczami

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 50 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nieraz już udowodniłam na blogu, że mamy wielką słabość do naleśników. Nie wiem czy w ogóle istnieje ktoś, kto nie lubi naleśników? To jest coś takiego, co idealnie pasuje na śniadanie, na obiad i na kolację. Robi się je banalnie prosto, szybko, a smak najczęściej jest na tyle uzależniający, że z chęcią się do nich powraca. W szczególności jeżeli spróbujesz tych akurat naleśników. W sumie przepis ten dopracowywałam co najmniej 10 razy. Aż w końcu mam idealne rozwiązanie na cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podkręcona likier pomarańczowy. Zapraszam Cię na wyborne śniadanie albo obiad, albo i kolację - jak wolisz :)

Tradycyjną recepturę znajdziesz poniżej. I jak sama autorka pisze: "W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą." tak właściwie jest. Nie rozczarujesz się. U mnie naleśniki nie są pieczone tylko smażone. Dodatkowo sos pomarańczowy wcześniej redukuję na małym ogniu, przez co jest bardziej zawiesisty i gęstszy, zresztą dokładny przepis znajdziesz niżej :)

Naleśniki w pomarańczowym sosie

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Pomarańczowy sos do naleśników
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Skórkę z całej pomarańczy otrzeć o kawałek cukru, potem pomarańczę przekrajać i sok z niej wycisnąć na talerz głęboki, włożyć ów kawałek cukru i jeszcze 2 łyżki cukru miałkiego, wcisnąć sok z całej cytryny, wlać łyżkę sklarowanego masła i duży kieliszek koniaku i wszystko to razem dobrze wymieszać. Upiec naleśniki zwyczajne lub francuskie, na każdy z tych naleśników włożyć kawałek surowego masła wielkości orzecha, wlać łyżkę powyższego sosu pomarańczowego, zwinąć w trójkąt i ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, potem je wstawić na 10 minut do pieca, w wyjąwszy posypać cukrem i podać zaraz na stół. W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JD
Józefa Dąbrowska
Witam. Czy likier jest konieczny, bo chciałabym zrobić je dla dzieci? Pozdrawiam �
Awatar
Lena Gryszko
Możesz pominąć � dla dzieci bezpieczniej bez likieru � W smaku i tak będzie super �
BM
Bożena Mikke
Super pomysl z tymi starymi przepisami.Bardzo warto ocalic od zapomnienia, bo nie wszystko co stare dawne to złe.
Awatar
Lena Gryszko
Dzięki! � też tak uważam! �
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.