Galaretka z czekoladowym kremem

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 120 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Typ deseru, który wstawia się wieczorem do lodówki, a następnego dnia się nim rozkoszuje? Galaretka z czekoladowym kremem <3 Już kiedyś wspominałam Wam, że jeżeli robię galaretkę, to tylko taką ze świeżego i zdrowego soku owocowego :)

Galaretka z kremem czekoladowym
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

8 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, gdy zmięknie wyjąć ją i włożyć w szklankę gorącej śmietanki, wsypać ćwierć funta czekolady w proszku i mieszać, aż się żelatyna zupełnie rozpuści, złączy z czekoladą i przestygnie. Tymczasem ubić 1/4 kwarty kremowej śmietanki z 1/4 funtem pudru i postąpić jak wyżej. Ten sam krem można zrobić z młodej śmietany a będzie jeszcze smaczniejszy.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.