
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Podstawowy przepis na klasyczny ganasz czekoladowy, czyli mocno czekoladowy krem, który idealnie się sprawdzi jako dodatek do ciasta.



Wbrew pozorom nie pieczenie samego ciasta było dla mnie zawsze wyzwaniem, a przygotowanie odpowiedniego kremu, który się nie zważy, będzie miał odpowiednią konsystencję, będzie dobrze smakował i godnie się prezentował na moim wypieku. Przetestowałam już mnóstwo rozwiązań i najbardziej cenię te najprostsze.
W przypadku czekoladowego kremu najważniejsze jest to aby nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Trzeba po prostu całość podgrzać do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Następnie odstaw krem na bok i już po ok. 30 minutach zobaczysz że ma piękną gęstą konsystencję, jest zwarty i będzie się dobrze prezentował na każdym cieście, które sobie wymyślisz :)
Składniki
Przygotowanie
Put one and one-fourth squares Baker's chocolate in a saucepan and melt it. Add to cream filling.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.