Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Czasami nie ma nic lepszego niż kawałek klasycznego ciasta czekoladowego, które w środku jest przyjemnie wilgotne. Zdecydowanie lżejsza propozycja od brownie i od typowych tortów czekoladowych. Na wierzchu jest tylko mocno czekoladowy krem, typowy ganasz. Całość możemy przystroić ulubionymi owocami albo nawet z tego zrezygnować i podać w najprostszej postaci.
Ciasto czekoladowe jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nawet ci mniej doświadczeni spokojnie sobie z nim poradzą. Po prostu nie ma opcji, żeby ono nie wyszło. Fajnie, prawda? Samo ciasto polecam przygotować z czekolady gorzkiej wymieszanej na pół z czekoladą mleczną. Natomiast krem czekoladowy (ganasz) najlepiej jest przygotować już tylko z gorzkiej czekolady.
Przygotowanie masy czekoladowej, gotowej do wstawienia do piekarnika zajmie nam maksymalnie 15 minut.
Później trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość i odczekać te 50 minut aż ciasto upiecze się do tzw. suchego patyczka.
Do upieczenia ciasta korzystam z obręczy o średnicy 20 cm ale spokojnie możesz użyć zwykłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm (wtedy sprawdź czy ciasto nie jest gotowe po 40 minutach od wstawienia do piekarnika).
Oryginalny przepis z 1896 zakłada troszkę inną kolejność mieszania ze sobą składników. Wypróbowałam różne opcje i ta, którą podaję poniżej w przepisie wydaje mi się najłatwiejsza i najsmaczniejsza :)
Swoje ciasto czekoladowe w tym wydaniu lubię podać czasami bez żadnych dodatków – tylko z kremem na wierzchu. Czasem jednak lubię zaszaleć i obsypać je ulubionymi owocami i innymi dodatkami :D
Składniki
Przygotowanie
Cream the butter, add sugar gradually and yolks eggs well beaten then whites eggs beaten until stiff. Add milk, flour mixed and sifted with baking powder, beat thoroughly. Then add chocolate. Bake forty minutes.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.