Podstawowy przepis na klasyczny ganasz czekoladowy, czyli mocno czekoladowy krem, który idealnie się sprawdzi jako dodatek do ciasta.

Ganasz czekoladowy

Wbrew pozorom nie pieczenie samego ciasta było dla mnie zawsze wyzwaniem, a przygotowanie odpowiedniego kremu, który się nie zważy, będzie miał odpowiednią konsystencję, będzie dobrze smakował i godnie się prezentował na moim wypieku. Przetestowałam już mnóstwo rozwiązań i najbardziej cenię te najprostsze.

ganasz przepis

przepis na ganasz

W przypadku czekoladowego kremu najważniejsze jest to aby nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Trzeba po prostu całość podgrzać do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Następnie odstaw krem na bok i już po ok. 30 minutach zobaczysz że ma piękną gęstą konsystencję, jest zwarty i będzie się dobrze prezentował na każdym cieście, które sobie wymyślisz :)

Ganasz czekoladowy

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36 proc

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej 100 ml śmietanki kremówki i dodaj 100 g gorzkiej czekolady. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Najważniejsze jest to aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Jak tylko zauważysz, że ganasz ma jednolity kolor, to zdejmij rondelek z ognia i odstaw aby masa się ostudziła.

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

Put one and one-fourth squares Baker's chocolate in a saucepan and melt it. Add to cream filling.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.