Śnieg za oknem, niższa temperatura na zewnątrz i gorąca czekolada jest tym magicznym napojem, który cudownie rozgrzewa i umila zimniejsze dni. W większości współczesnych przepisach popularnym dodatkiem do gorącej czekolady jest śmietanka. Pokażę Ci jak się bez niej obejść ale przy tym gwarantuję Ci, że Twoja gorąca czekolada będzie równie (jak nie bardziej!) aksamitna, a przy tym mniej kaloryczna :) A taki kubek możesz sobie (albo komuś :) ) sprawić w prezencie, zerknij do naszej pracowni :). Kubki są ceramiczne i ręcznie malowane.

Gorąca czekolada

Całą tajemnicą jest dodanie do gorącej czekolady dobrze zmiksowanego żółtka z odrobiną cukru. To właśnie dzięki niemu gorąca czekolada nabiera delikatności i lekkości. Nie bójmy się bakterii typu salmonella, ponieważ ginie ona już w 70 stopniach – a nasza czekolada będzie naprawdę gorąca :)

przepis goraca czekolada

Oczywiście, decydując się na gorącą czekoladę nie można się ograniczać i lekko ubita śmietanka, a do tego mięciutkie pianki będą idealne!

goraca czekolada

Możesz pominąć dodatki i uraczyć się (nie-)zwykłą gorącą czekoladą, a możesz też ją zmodyfikować i dodać np. cynamonu, goździków, pomarańczy, imbiru, czy chilli. Z podanych proporcji wyjdą 2 szklanki (po 250 ml).

czekolada goraca przepis

Nieważne na jaki sposób się zdecydujesz, jedno jest pewne: gorąca czekolada w zimniejsze dni służy każdemu.

czekolada goraca

Gorąca czekolada

Składniki

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szt żółtek
  • Opcjonalnie lekko ubita śmietanka
  • Opcjonalnie pianki

Przygotowanie

  1. W rondelku rozgrzewam mleko. Zdejmuję kożuch i do gorącego mleka dodaję połamaną w kostkę czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
  2. W osobnym naczyniu miksuję na bladożółty kolor żółtko z cukrem. Ma być puszyste!
  3. Zmniejszam ogień na minimalny i wlewam ubite żółtko - cały czas przy tym mieszam. Jak tylko konsystencja będzie jednolita zostawiam na ok. 30 sekund i zdejmuję z ognia.
  4. Wlewam czekoladę do kubków i podaję z lekko ubitą śmietanką i z miękkimi piankami. Można dodać też ulubionych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków czy chilli.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Na 1 filiżankę 1 tabliczkę czekolady postawić w letnim piecyku by zmiękła. Potem ją rozgnieść, rozprowadzić szklanką mleka i zagotować. Przed wydaniem zaciągnąć na ogniu z żółtkiem ubitem z dwiema łyżeczkami cukru, nalać do filiżanki a na wierzch wyłożyć łyżkę kremu ze słodkiej śmietanki. Tak ją podają w cukierniach, w domu można ją podać i bez kremu. Głównym warunkiem smacznej czekolady jest dobry jej gatunek.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.