Gulasz wołowy

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Uwielbiam gulasz wołowy. Dobry gulasz dla mnie to taki, kiedy mięso jest idealnie miękkie: rozpływa się ustach i nie wymaga ode mnie żadnego gryzienia. Dobry gulasz to też taki, który jest doprawiony, a sos smakuje tak, że na talerzu nie zostaje nawet najmniejsza kropelka! Jest i gulasz! Zniknął w kilka minut :)

Gulasz wołowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Jakiekolwiek mięso wołowe pokarajać w grube kostki, posypać solą i papryką. Dwie duże cebule pokrajać i zasmażyć w rondlu na maśle lub na słonince, włożyć mięso, podlać rosołem, lub jezeli nie ma rosołu, to wodą, ale wtenczas trzeba dodać łyżkę mąki zasmażonej w maśle, aby sos był treściwszy, dodać jeszcze pół ząbka czosnku utartego z solą i trochę majeranku. Dusić mięso aż będzie zupełnie miękkie, a tymczasem ugotować na wodzie zwyczajnych kładzionych klusek, a gdy gulasz gotów, wrzucić kluski i zarazem zaparować.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
BG
Bartosz Góralczyk
Wydaje mi się że gulasz wołowy należy posolić na końcu żeby mięso nie była twarde.
OF
Ola Falgowska
Zgadza się
AS
Anna Słonina
Żona była zachwycona. Gulasz wyszedł bardzo dobry. Podałem go z kładzionymi kluskami i konserwowymi patisonami od Teściowej.
MS
Marzena Słowik
Przepyszny gulasz, a taki prosty w przygotowaniu. Idzie do zeszytu z tytułem "ulubione dania całej rodzinki"
KW
Katherine Wolak
Dziekuje gulasz wyszedl rewelacyjny!
AD
Adam Dylewski
Szybko ,prosto - smacznie *polecam *
KJ
Kamil Jusiński
Nie polecam solić wołowiny przed obróbką, podstawowy błąd, czas 1h podejrzany. Łapka w dół
MA
Marzena Abramowicz
bardzo fajnie i prosto
JD
Jerzy Dunajski
jutro dzialam z tym gulaszem.
PP
Panna Prezes - Dżoolka
Brzmi turbo prosto, więc jako idiota kulinarny powinnam sobie poradzić :) Idę do kuchni, pichcić. Mam nadzieję, że z Twoją pomocą, Lena, nie zmarnuję mięsa! :DDzięki za przepis! ^_^
AP
Aleksandra Pardela-Kozioł
Właśnie się dusi, przy Cyruliku sewilskim :D Liczę na sukces kulinarny.
RB
Remigiusz Brojewski
Będzie miękka. Trzeba ja tylko wpierw zamrozić do co najmniej 20 stopni na 12 godzin, a potem delikatnie rozmrażac przez nastepne 12 godzin. Potem dobrzer natrzec przyprawami i "dusić", a nie gotować.
MB
Małgorzata Bielawa
Dziękuję za ten przepis 😊, gulasz wyszedł przepyszny 🍽️, robiłam z kilograma łopatki wieprzowej, dusił się 4 godziny 😊
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.