Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jabłka nadziane konfiturą i podpieczone z pianką. Jestem pewna, że znajdą się tutaj miłośnicy takich smaków :-)
Jabłka zapiekane z pianką
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Jabłka kruche, winkowate obrać, środki wydrążyć, ułożyć w rądelku przesypując cukrem, włożyć kawałek masła, podlać wodą i udusić. Gdy będą miękkie i ostygną, nadziać konfiturami albo massą przetrartych jabłek zmieszaną z migdałami, rodzenkami i ułożyć jabłka na półmisku. Ubić tęgą pianę z 10 białek, wsypać do niej ćwierć funta cukru, pokryć pianą jabłka na półmisku ułożone, ugładzić nożem, posypać grubo cukrem i wstawić na pół godziny w wolny piec. Na wydaniu ubrać konfiturami.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.