Szybka i niebanalna propozycja na śniadanie. Dzisiaj światowo: Jajka po parysku!:) Jeżeli ktoś z Was ma słabość do idealnie lejącego się żółtka... to pomysł na śniadanie już jest :) Nadziane bułeczki wystarczy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zapiec przez 20 minut i śniadanie będzie gotowe.

PS Ja lubię jeszcze dodać podsmażonej cebulki i plasterek mozarelli. Tutaj tylko od Was zależy, co włożycie do środka bułki! Nie zapomnijcie tylko o jajku :)

Subskrybuj

Jajka po parysku

Składniki

  • Odrobina masła do wysmarowania formy
  • Odrobina tartego parmezanu lub innego ulubionego sera
  • 2 łyżeczki posiekanych pomidorów
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • 2 szt jajek

Przygotowanie

  1. Odkrajam wierzch bułeczki i wydrążam środek.
  2. Siekam drobno pomidorka i umieszczam 1 łyżeczkę posiekanych pomidorków na dnie bułeczki. Następnie układam kawałek szynki i wpuszczam całe jajko.
  3. Trę odrobinę parmezanu, kroję kawałek szynki i posypuję tym jajko.
  4. Formę smaruję odrobiną masła, wkładam bułeczki i wstawiam je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Bułeczki będą gotowe po 20 minutach.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Wziąć tyle bułek ile jaj - każdą bułkę obkroić z wierzchu, ze spodu i z boku, a środek wydrążyć nadająć jej kształt miseczki - mieć przygotowane puree z pomidorów, trochę szynki gotowanej, trufli drobno usiekanych. W miejsce wydrążone włożyć łyżeczkę pomidorów, łyżeczkę szynki i trufli, wpuścić ostrożnie całe, surowe jajko, które z wierzchu znów posypać usiekaną szynką i truflami, na wierzch posypać jeszcze troszkę parmezanu i bułeczki. Następnie wszystkie te grzanki ułożyć na półmisku masłem wysmarowanym, a polawszy masłem, wstawić do pieca. Podać rumiane na stół.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko