Jajka po parysku

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Szybka i niebanalna propozycja na śniadanie. Dzisiaj światowo: Jajka po parysku!:) Jeżeli ktoś z Was ma słabość do idealnie lejącego się żółtka... to pomysł na śniadanie już jest :) Nadziane bułeczki wystarczy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zapiec przez 20 minut i śniadanie będzie gotowe.

PS Ja lubię jeszcze dodać podsmażonej cebulki i plasterek mozarelli. Tutaj tylko od Was zależy, co włożycie do środka bułki! Nie zapomnijcie tylko o jajku :)

Jajka po parysku
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Wziąć tyle bułek ile jaj - każdą bułkę obkroić z wierzchu, ze spodu i z boku, a środek wydrążyć nadająć jej kształt miseczki - mieć przygotowane puree z pomidorów, trochę szynki gotowanej, trufli drobno usiekanych. W miejsce wydrążone włożyć łyżeczkę pomidorów, łyżeczkę szynki i trufli, wpuścić ostrożnie całe, surowe jajko, które z wierzchu znów posypać usiekaną szynką i truflami, na wierzch posypać jeszcze troszkę parmezanu i bułeczki. Następnie wszystkie te grzanki ułożyć na półmisku masłem wysmarowanym, a polawszy masłem, wstawić do pieca. Podać rumiane na stół.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MK
Małgorzata Kicinska
20 minut w piekarniku i żółtko jest płynne, coś mi się to nie podoba
EW
Elżbieta Wasiluk
No nie:((( zglodniałam...a miałam już dziś nie jeść ;) Fajna ta Twoja strona. Na pewno zajrzę nie raz. Pozdrawiam. Ela
MB
Martyna Brzozowska
My pieczemy trochę dłużej, bo nie lubimy płynnego białka.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.