Jajko na miękko

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 3 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dostaję od Was pytania jak zrobić idealne jajko ma miękko. Tak się składa, że doszłam już do perfekcyjnie płynnego żółtka i nie mogę się z Wami tym sposobem nie podzielić :-) Z pomocą przyszedł przepis z 1895r. Niezawode, zawsze Wam wyjdzie idealne jajeczko na miękko! PS jeżeli jesteś miłośnikiem jajek na miękko, to niezbędne są podstawki pod jajko. U nas sprawdzają się klasyczne, białe podstawki, które idealnie pasują na każdą okazję :)

Jajko na miękko
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Rozmaite są sposoby gotowania jaj na miękko i tak: można je wstawić w zimnej wodzie na mocny ogień i jak tylko woda zacznie się gotować, wyjąć wtenczas, albo włożyć jaja w gotującą się wodę i trzymać na ogniu w lecie przez minut 2 i pół, w zimie zaś prze minut 3. Jeżeli mają być na wpół twarde to powinny się gotować 5 minut.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AS
Angelika Skarysz
Dlaczego mi nie wyszło? :( Białko się nie scięło. Może mieć znaczenie fakt, że jajka były z lodówki, a nie w temperaturze pokojowej? Jutro kolejna próba ;) Pozdrawiam :)
RS
Ryszard Staszewski
Janka Patja N ie pękają ?
JP
Janka Patja
Na stare lata posiadłam umiejętność gotowania jajek na miękko,bo do tej pory nigdy mi to nie wychodziło.Gotuję zazwyczaj kilka jajek (5-7),wyjmuję wcześniej z lodówki i po zagotowaniu wody wkładam do garnka na 6 i pół minuty,a potem od razu do zimnej wody.Ustawiam wcześniej elektroniczny minutnik i z chwilą włożenia jajek do wrzątku go włączam.
Awatar
Lena Gryszko
Hmmm... wiesz z jajkami to tak jest, że nie zawsze są idealne :D Pamiętam jak byłam na Sycylii i chciałam ugotować jajko na twardo. Gotowałam je przez 20 minut i nic. Za każdym razem żółtko było płynne :D Wszystko ma znaczenie: to w jakiej temperaturze wcześniej było jajko, to jak długo je gotowałaś, a nawet to w jakim klimacie je gotujesz (ciepło i wilgotność Sycylii była zagadką :P ) Może jutro gotuj je przez 4 minuty, a później je potrzymaj w tej gorącej wodzie przez 2 minuty? :-)
GW
Gosia Wolska
Jaki piękny tekst. "Wtenczas"- czy ktoś tak jeszcze mówi?
KL
Katrin Lewicka
ahh tak piekne slowa-ja zzawsze uzywam stare polskie slowa <3
Awatar
Lena Gryszko
Ja chyba niedługo zacznę tak mówić Od nadmiaru czytania przepisów sprzed 1920r
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.