Dostaję od Was pytania jak zrobić idealne jajko ma miękko. Tak się składa, że doszłam już do perfekcyjnie płynnego żółtka i nie mogę się z Wami tym sposobem nie podzielić :-) Z pomocą przyszedł przepis z 1895r. Niezawode, zawsze Wam wyjdzie idealne jajeczko na miękko! PS jeżeli jesteś miłośnikiem jajek na miękko, to niezbędne są podstawki pod jajko. U nas sprawdzają się klasyczne, białe podstawki , które idealnie pasują na każdą okazję :)


Jajko na miękko
Składniki
- 1 szt jajek
Przygotowanie
- Zagotowuję wodę.
- Na łyżce umieszczam jajko i tak wpuszczam je delikatnie do wrzątku. Jajko gotuję dokładnie przez 3 minuty.
- Zdejmuję garnuszek z ognia i trzymam jajko w gorącej wodzie jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Rozmaite są sposoby gotowania jaj na miękko i tak: można je wstawić w zimnej wodzie na mocny ogień i jak tylko woda zacznie się gotować, wyjąć wtenczas, albo włożyć jaja w gotującą się wodę i trzymać na ogniu w lecie przez minut 2 i pół, w zimie zaś prze minut 3. Jeżeli mają być na wpół twarde to powinny się gotować 5 minut.Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

