Domowy sos karmelowy jest bajecznie dobry. Może się wydawać, że przygotowanie idealnego karmelu jest wyjątkowo trudne, jednak po wielu próbach mogę się śmiało podzielić radami. Od teraz karmel zawsze wychodzi!

Karmel

Cała sztuka w przygotowywaniu sosu karmelowego to pilnowanie, aby ogień nie był zbyt mocny. Bardzo łatwo jest spalić karmel, jest wtedy prawie czarnego koloru i wyczuwalna jest charakterystyczna gorycz. Ile razy musiałam wylewać cały rozpuszczony cukier, bo wiedziałam już że nie odratuję karmelu! W każdym razie jeżeli wysypiesz na patelnię cukier to postaw ją na małym ogniu i cierpliwie czekaj, aż całość się rozpuści. Nie mieszaj i nic nie kombinuj, w końcu się rozpuści :) Wtedy dodajesz wodę i powstanie skorupka - to jest zupełnie normalne. Skorupka się rozpuści i teraz dodajesz śmietankę, to dzięki niej Twój karmelowy sos będzie delikatny w smaku i przypominał najlepsze krówki na świecie :)

domowy karmel

Sos karmelowy przechowuję w szczelnie zamkniętych słoiczkach i w lodówce. Jeżeli jest zbyt zimny aby rozprowadzić go na naleśnikach czy cieście, to spokojnie go podgrzej - nie straci na smaku.

przepis karmel

Karmel

Składniki

  • 120 ml śmietanki 30 proc
  • 60 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Na patelnię wysypuję cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczynam podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  2. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodaję wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszam, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi dodaję śmietankę (mieszamy cały czas!) i gotuję przez 4-5 minut – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru.
  3. Na koniec dodaję masło, mieszam aż całkowicie się rozpuści.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Kilka kawałków cukru namoczyć lekko w wodzie i włożywszy do suchego rondelka smażyć na ogniu tak długo aż się cukier zupełnie rozpuści i zrumieni na ciemno brązowy kolor, uważając aby się nie spalił bo wtenczas w smaku będzie gorzki. Gdy dostatecznie zrumieniony zalać zimną wodą zagotować chwilę aż się cała skorupka od spodu rozpuści i zlać do słoika lub flaszki i używać w miarę potrzeby.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.