Przepis na domowy, gęsty i bardzo wyrazisty ketchup. Możesz wykorzystać go do domowych frytek a także do chrupiących łódeczek z ziemniaczka ;)

Subskrybuj

Ketchup

Składniki

  • 5 szt pomidorów
  • 1 szt szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • odrobina oregano

Przygotowanie

  1. Skórki od pomidorów ponacinaj, a następnie sparz wrzątkiem.
  2. Cebulę szalotkę oraz czosnek drobno posiekaj.
  3. Sparzone wcześniej pomidory obierz ze skórki, dzięki temu, że były wcześniej ponacinane obieranie pójdzie zdecydowanie sprawniej.
  4. Pomidory pokrój na cząstki i wrzuć do garnka.
  5. Dodaj cebulę oraz czosnek, chwilę mieszaj, a następnie dodaj oliwy z oliwek, musztardę, sól, cukier, ocet jabłkowy oraz odrobinę oregano.
  6. Całość zblenduj i na wolnym ogniu co chwilę mieszając gotuj przez około 1,5h.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko