Klasyczne ciasto czekoladowe

Według przepisu z 1896 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Czasami nie ma nic lepszego niż kawałek klasycznego ciasta czekoladowego, które w środku jest przyjemnie wilgotne. Zdecydowanie lżejsza propozycja od brownie i od typowych tortów czekoladowych. Na wierzchu jest tylko mocno czekoladowy krem, typowy ganasz. Całość możemy przystroić ulubionymi owocami albo nawet z tego zrezygnować i podać w najprostszej postaci.

Ciasto czekoladowe jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nawet ci mniej doświadczeni spokojnie sobie z nim poradzą. Po prostu nie ma opcji, żeby ono nie wyszło. Fajnie, prawda? Samo ciasto polecam przygotować z czekolady gorzkiej wymieszanej na pół z czekoladą mleczną. Natomiast krem czekoladowy (ganasz) najlepiej jest przygotować już tylko z gorzkiej czekolady.

Przygotowanie masy czekoladowej, gotowej do wstawienia do piekarnika zajmie nam maksymalnie 15 minut.

Później trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość i odczekać te 50 minut aż ciasto upiecze się do tzw. suchego patyczka.

Do upieczenia ciasta korzystam z obręczy o średnicy 20 cm ale spokojnie możesz użyć zwykłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm (wtedy sprawdź czy ciasto nie jest gotowe po 40 minutach od wstawienia do piekarnika).

Oryginalny przepis z 1896 zakłada troszkę inną kolejność mieszania ze sobą składników. Wypróbowałam różne opcje i ta, którą podaję poniżej w przepisie wydaje mi się najłatwiejsza i najsmaczniejsza :)

Swoje ciasto czekoladowe w tym wydaniu lubię podać czasami bez żadnych dodatków – tylko z kremem na wierzchu. Czasem jednak lubię zaszaleć i obsypać je ulubionymi owocami i innymi dodatkami :D

Klasyczne ciasto czekoladowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

Cream the butter, add sugar gradually and yolks eggs well beaten then whites eggs beaten until stiff. Add milk, flour mixed and sifted with baking powder, beat thoroughly. Then add chocolate. Bake forty minutes.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
TH
Tom Hetman
Genialne jest ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje i doszłam do wniosku, że fajnie też połączyć dwa przepisy na różne ciasta w jedn. Tutaj też o tym wspominają https://totemat.pl/jak-zrobic-ciasto-czekoladowe.../czyli połączenie przepisu z zebry i ciasta czekoladowego w jedno. Te co pokazałaś też wypróbuję, lubię robić je na różne sposoby, zawsze są nowe smaki.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.