Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Za chwilkę będziemy już żegnać sezon na truskawki, a to oznacza, że jest to najlepszy moment na przygotowanie zimowych zapasów. Domowa konfitura truskawkowa wcale nie jest trudna w przygotowaniu, a jej ogromną zaletą jest to, że jest ona w pełni naturalna - wystarczy zwykły cukier i porządna ilość truskawek. Nie stosujemy substancji żelujących i nie rozdrabniamy owoców, dlatego starajmy się wykorzystać te mniejsze owoce.
Konfitura w odróżnieniu do dżemów, marmolad czy powideł przygotowuje się na bazie syropu cukrowego, wykorzystujemy do tego całe owoce i podczas gotowania konfitury nie używamy żadnych łyżek do mieszania. W oryginalnym przepisie truskawki przed gotowaniem były skrapiane alkoholem: winem lub arakiem, ja ten krok pominęłam.
Z podanych proporcji otrzymacie 850 g konfitur. Ja zamknęłam konfitury w dwóch słoikach 250 g i dwóch po 185g.
Składniki
Przygotowanie
Truskawki świeże, nie pogniecione, rwane w suchy dzień obrać z korzonków, umaczać każdą w araku lub winie i ułożyć na sicie żeby oschły. Na funt truskawek zrobić syrop z 2 funtów cukru, wyszumować i na wrzący wrzucić truskawki. Smażyć przez 15 minut, zdejmując po parę razy z ognia i potrząsając naczyniem żeby się równo smażyły. Gdy syrop okaże się dość gęsty, zestawić z ognia, jak przestygną w rądlu zlać ostrożnie na salaterkę i pozostawić je do drugiego dnia. Chowając trzeba lekko zlać w słoiki, gdyż na spodzie ustają się pestki i prochy z truskawek.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.