Konfitura truskawkowa

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Za chwilkę będziemy już żegnać sezon na truskawki, a to oznacza, że jest to najlepszy moment na przygotowanie zimowych zapasów. Domowa konfitura truskawkowa wcale nie jest trudna w przygotowaniu, a jej ogromną zaletą jest to, że jest ona w pełni naturalna - wystarczy zwykły cukier i porządna ilość truskawek. Nie stosujemy substancji żelujących i nie rozdrabniamy owoców, dlatego starajmy się wykorzystać te mniejsze owoce.

Konfitura w odróżnieniu do dżemów, marmolad czy powideł przygotowuje się na bazie syropu cukrowego, wykorzystujemy do tego całe owoce i podczas gotowania konfitury nie używamy żadnych łyżek do mieszania. W oryginalnym przepisie truskawki przed gotowaniem były skrapiane alkoholem: winem lub arakiem, ja ten krok pominęłam.

Z podanych proporcji otrzymacie 850 g konfitur. Ja zamknęłam konfitury w dwóch słoikach 250 g i dwóch po 185g.

Konfitura truskawkowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Truskawki świeże, nie pogniecione, rwane w suchy dzień obrać z korzonków, umaczać każdą w araku lub winie i ułożyć na sicie żeby oschły. Na funt truskawek zrobić syrop z 2 funtów cukru, wyszumować i na wrzący wrzucić truskawki. Smażyć przez 15 minut, zdejmując po parę razy z ognia i potrząsając naczyniem żeby się równo smażyły. Gdy syrop okaże się dość gęsty, zestawić z ognia, jak przestygną w rądlu zlać ostrożnie na salaterkę i pozostawić je do drugiego dnia. Chowając trzeba lekko zlać w słoiki, gdyż na spodzie ustają się pestki i prochy z truskawek.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
BS
Beata Seredyńska
Wypróbuję konfiture, bo dzem juz robiłam
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.