Kremowa zupa z kukurydzy

Według przepisu z 1896 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kiedyś wybraliśmy się z Bartkiem do meksykańskiej restauracji na spróbowanie typowych meksykańskich przystawek. Jednak moje oko zawiesiło się w karcie menu na kukurydzianej zupie. Jej smak tak mnie powalił i pozytywnie zaskoczył, że pamiętam go do dziś. Z jednej strony słodka kukurydza, z drugiej strony wyraźny smak sera, a wszystko jednak idealnie zblendowane. Od tamtej pory wzdychałam tylko do swoich wspomnień, ale jakiś czas temu zawzięłam się w poszukiwaniu odpowiedniej receptury i w końcu, z lekkimi modyfikacjami i dodatkami od siebie, pojawił się TEN przepis :) Polecam każdemu podać zupę krem z kukurydzy z chrupiącymi nachosami.

W oryginalnym przepisie zaleca się, żeby cebulkę sparzyć mlekiem, przecedzić mleko i więcej cebuli nie używać. Ja jednak zdecydowałam się na użycie szalotki, która ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż tradycyjna biała cebula. Oprócz tego w moich dodatkach pojawił się aromatyczny ser cheddar. Ależ on podbija smak kremu! Do tego doprawienie pieprzem cayenne i jest maksymalnie kukurydziana i wyborna zupa-krem :)

Kremowa zupa z kukurydzy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

Chop the corn, add the water, and simmer twenty minutes, rub through a sieve. Scald milk with onion, remove onion and add milk to corn. Bind with butter and flour cooked together. Add salt and pepper.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
DW
Dariusz Wasiluk
ale całą zawartość puszki wlewasz i gotujesz czy odlewasz sos z z puszki ?
Awatar
Lena Gryszko
Zdecydowanie odlewam wodę po kukurydzy :)
JS
Julia Sebastian Strzelczyk
Ile mniej więcej wody należy dodać tak by nie wyszło za rzadkie?
E
Ewa
Ja dolewam jakieś 3,5 - 4 litry, zależy jaka gęsta jest kukurydza.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.