Kiedyś wybraliśmy się z Bartkiem do meksykańskiej restauracji na spróbowanie typowych meksykańskich przystawek. Jednak moje oko zawiesiło się w karcie menu na kukurydzianej zupie. Jej smak tak mnie powalił i pozytywnie zaskoczył, że pamiętam go do dziś. Z jednej strony słodka kukurydza, z drugiej strony wyraźny smak sera, a wszystko jednak idealnie zblendowane. Od tamtej pory wzdychałam tylko do swoich wspomnień, ale jakiś czas temu zawzięłam się w poszukiwaniu odpowiedniej receptury i w końcu, z lekkimi modyfikacjami i dodatkami od siebie, pojawił się TEN przepis :) Polecam każdemu podać zupę krem z kukurydzy z chrupiącymi nachosami.

Kremowa zupa z kukurydzy

W oryginalnym przepisie zaleca się, żeby cebulkę sparzyć mlekiem, przecedzić mleko i więcej cebuli nie używać. Ja jednak zdecydowałam się na użycie szalotki, która ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż tradycyjna biała cebula. Oprócz tego w moich dodatkach pojawił się aromatyczny ser cheddar. Ależ on podbija smak kremu! Do tego doprawienie pieprzem cayenne i jest maksymalnie kukurydziana i wyborna zupa-krem :)

Kremowa zupa z kukurydzy

Składniki

  • 300 g kukurydzy
  • 200 ml mleka
  • 1 szt szalotek
  • 120 g sera cheddar
  • Pieprz czarny i cayenne do smaku oraz sól

Przygotowanie

  1. Kukurydzę z puszki dodaję do zimnej wody i ustawiam garnuszek na wolnym ogniu. Gotuję przez ok. 10 minut.
  2. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, sparzam ją gorącym mlekiem. Jak tylko podgotuję kukurydzę dodaję mleko z cebulką i pokrojony w kostkę ser cheddar. Zostawiam na ogniu do momentu aż ser się idealnie roztopi.
  3. Na koniec wszystko blenduję i dodaję łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Krem z kukurydzy podaję z nachosami.

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

Chop the corn, add the water, and simmer twenty minutes, rub through a sieve. Scald milk with onion, remove onion and add milk to corn. Bind with butter and flour cooked together. Add salt and pepper.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.