Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Bardzo lekka ale sycącą :-) Zupa z młodych ziemniaków i młodych porów. Nie mogłam przejść obok nich obojętnie. I wylądowały w garnku!
Zupa z młodych porów i kartofli
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Na 4-5 osób wziąć 4-5 korzonków młodego pory, który pokrajać w paski i poddusić w maśle. Oddzielnie ugotować 8-10 kartofli obranych i pokrajanych w plasterki, dodając 2 listki bobowe, kilka ziarn pieprzu i soli do smaku. Gdy kartofle miękkie, dodać pory, raz zagotować, a na maśle pozostałem przyrumienić małą łyżkę mąki, którą zaprawić zupę, a w wazę wsypać trochę siekanego zielonego koperku i pietruszki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.