![](/img/containers/pliki/przepisy/zupa-z-mlodych-porow-i-kartofli/db745b1207129bdba3a635e309e02abc.jpg/792a6874131085ac054a4e10772f43bb.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Bardzo lekka ale sycącą :-) Zupa z młodych ziemniaków i młodych porów. Nie mogłam przejść obok nich obojętnie. I wylądowały w garnku!
![](/img/containers/pliki/przepisy/zupa-z-mlodych-porow-i-kartofli/951c6b9941637280070642e001f560d0.jpg/626c33c1a84d623ff2c137495e1be88c.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/zupa-z-mlodych-porow-i-kartofli/48d4d95992f4eab625feb43ac3daec1b.jpg/6989bf06b5fb67d9d252a18415bd18d8.webp)
Zupa z młodych porów i kartofli
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Na 4-5 osób wziąć 4-5 korzonków młodego pory, który pokrajać w paski i poddusić w maśle. Oddzielnie ugotować 8-10 kartofli obranych i pokrajanych w plasterki, dodając 2 listki bobowe, kilka ziarn pieprzu i soli do smaku. Gdy kartofle miękkie, dodać pory, raz zagotować, a na maśle pozostałem przyrumienić małą łyżkę mąki, którą zaprawić zupę, a w wazę wsypać trochę siekanego zielonego koperku i pietruszki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.