Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Cebulowa z grzanką i rozpływającym się serem? Propozycja na dzisiaj! :)
Uwielniam zupę cebulową. Kiedy jest idealnie doprawiona, a ser elastycznie się ciągnie, to jestem przez chwilę w siódmym niebie. Cebulowa wychodzi genialna. Poniżej oryginalny przepis z 1904r.:
Składniki
Przygotowanie
“Na 4 osoby 4 cebule zwyczajne lub kto może 2 hiszpańskie, pokrajać w cienkie plastry i udusić nawpół rumiano w maśle, rozprowadzić oddzielnie ugotowanym mocnym rosołem dodając do niego 4 łuty bulionu, dodać soli, pieprzu i gotować przez 10 minut.
Następnie zupę zaprawić łyżką mąki kartoflanej, rozbitej w odrobinie zimnej wody, a po zaprawieniu zagotować. Na wydaniu sparzyć łyżką zupy, szczptę tymianku i wlać przez sitko w wazę. Do zupy zebulowej podaje się oddzielnie duże cienkie grzanki z białego chleba, ususzone w piecu i tarty ser szwajcarski. Grzanki te można od razu włożyć na wierzch zupy, wplawszy zupę w wazę, a posypawszy ją suto serem, wstawić na kilka minut do pieca; gdy się kożuch tworzy, wyjąć wazę i podać do stołu.”
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.