Zupa cebulowa

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 900 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Cebulowa z grzanką i rozpływającym się serem? Propozycja na dzisiaj! :)

Uwielniam zupę cebulową. Kiedy jest idealnie doprawiona, a ser elastycznie się ciągnie, to jestem przez chwilę w siódmym niebie. Cebulowa wychodzi genialna. Poniżej oryginalny przepis z 1904r.:

Zupa cebulowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

“Na 4 osoby 4 cebule zwyczajne lub kto może 2 hiszpańskie, pokrajać w cienkie plastry i udusić nawpół rumiano w maśle, rozprowadzić oddzielnie ugotowanym mocnym rosołem dodając do niego 4 łuty bulionu, dodać soli, pieprzu i gotować przez 10 minut.

Następnie zupę zaprawić łyżką mąki kartoflanej, rozbitej w odrobinie zimnej wody, a po zaprawieniu zagotować. Na wydaniu sparzyć łyżką zupy, szczptę tymianku i wlać przez sitko w wazę. Do zupy zebulowej podaje się oddzielnie duże cienkie grzanki z białego chleba, ususzone w piecu i tarty ser szwajcarski. Grzanki te można od razu włożyć na wierzch zupy, wplawszy zupę w wazę, a posypawszy ją suto serem, wstawić na kilka minut do pieca; gdy się kożuch tworzy, wyjąć wazę i podać do stołu.”

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.