![](/img/containers/pliki/przepisy/lososiowa/cc1d6f5d7359ec6cadf7474e97679909.jpg/e9943838ff653d400661ffa43018a235.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Powiem krótko: jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest absolutnie, koniecznie, obowiązkowo do wypróbowania <3 Ja się zakochałam. Smak mnie powalił. To jest tak, że smak jest wyjątkowo ładgodny ale z drugiej strony bardzo wyrazisty. Istny zamęt smakowy!
W przepisie oryginalnym jest zapis, żeby ugotowanego łososia całkowicie rozetrzeć przez sitko - ja z tej opcji zrezygnowałam. Za bardzo kocham tę rybę i kawałki łososia po prostu świetnie smakowały. Oprócz tego próbowałam tę zupę bez dodatku białego wina - i również szczerze taką polecam :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/lososiowa/f036f4d445aea1503c2835ad97df3ae3.jpg/b7e03305291cb0b24c3ead10b0d8f121.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/lososiowa/1e0611f269b61a8d970b23ae8853db6f.jpg/8f6f01f97e6c40cebc0e6e4fa98272ee.webp)
Składniki
Przygotowanie
Ugotować łososia lub jesiotra z rozmaitą włoszczyzną, pieprzem, angielskim korzeniem, dodając kawałek bobkowego liścia i pół łyżki masła. Skoro się ryba rozgotuje, przecedzić przez gęste sitko, osolić i jeszcze raz zagotować i wlać do wazy, w której powinny być poprzednio przysposobione w plasty pokrajane cytryny, szklanka madery i kluseczki z parzonego ciasta.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.