Barszcz ukraiński

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 120 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

W dzieciństwie barszcz ukraiński nie był moją ulubioną zupą, ale po skorzystaniu z tego tradycyjnego przepisu, zmieniłam zdanie. I od teraz będzie częściej gościł na moim stole. Wszystkie dodatki w tej zupie, sprawiają, że danie jest bardzo treściwe i z pewnością zaspokoi nasz głód. Świeże pomidory duszone na maśle, cebula tarta bezpośrednio do zupy, czy dodatek grzybów suszonych wspaniale podkreślają smak barszczu.

Barszcz ukraiński
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Nastawić rosół na kościach; ćwierć kg szpondra wieprzowego, kilka grzybów suchych, parę buraków ćwikłowych i jarzyn jak zwykle. Ugotować osobno trochę fasolki perłowej, lub jeżeli to w lecie, to szparagowej świeżej, drobno pokrajanej, pół główki uszatkowanej kapusty włoskiej; osobno w maśle udusić z 5 pomidorów świeżych i przetrzeć je przez sito. Gdy rosół ugotowany, a jarzyny miękkie, zlać wszystko razem, jarzyny, smak z pomidorów, poszatkowane buraczki i zalać rosołem i barszczem do smaku. Kawałek świeżej słoniny usiekać z nacinką pietruszki lub zielonym koprem, pół cebuli utrzeć na tarku, rozetrzeć tę masę i zagotować z barszczem. Do wazy wrzucić pokrajaną w kostkę wieprzowinę kawałek kiełbasy w plasterki, można także dać parę jaj ugotowanych na twardo i podzielonych na cząstki. Barszcz ten jest wyborny, nauczyłam się go na Ukrainie.

Awatar
Marta Mikulewicz
Gotowanie i kucharzenie to moja pasja, moja miłość i moje uzależnienie. Zamykając się w kuchni tworzę inny świat. Świat, który ma mój smak :) Na co dzień również prowadzę bloga
Dołącz do dyskusji
GT
Gala Trojann
Sorry, nie zauważyłam
GT
Gala Trojann
Jezeli gotujemy rosół to należy też w składnikach podać że potrzebne są nam kości lub mięso, bo myślę że na czystej wodzie nie będzie taki smaczny ten barszczyk.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.