Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
W dzieciństwie barszcz ukraiński nie był moją ulubioną zupą, ale po skorzystaniu z tego tradycyjnego przepisu, zmieniłam zdanie. I od teraz będzie częściej gościł na moim stole. Wszystkie dodatki w tej zupie, sprawiają, że danie jest bardzo treściwe i z pewnością zaspokoi nasz głód. Świeże pomidory duszone na maśle, cebula tarta bezpośrednio do zupy, czy dodatek grzybów suszonych wspaniale podkreślają smak barszczu.
Składniki
Przygotowanie
Nastawić rosół na kościach; ćwierć kg szpondra wieprzowego, kilka grzybów suchych, parę buraków ćwikłowych i jarzyn jak zwykle. Ugotować osobno trochę fasolki perłowej, lub jeżeli to w lecie, to szparagowej świeżej, drobno pokrajanej, pół główki uszatkowanej kapusty włoskiej; osobno w maśle udusić z 5 pomidorów świeżych i przetrzeć je przez sito. Gdy rosół ugotowany, a jarzyny miękkie, zlać wszystko razem, jarzyny, smak z pomidorów, poszatkowane buraczki i zalać rosołem i barszczem do smaku. Kawałek świeżej słoniny usiekać z nacinką pietruszki lub zielonym koprem, pół cebuli utrzeć na tarku, rozetrzeć tę masę i zagotować z barszczem. Do wazy wrzucić pokrajaną w kostkę wieprzowinę kawałek kiełbasy w plasterki, można także dać parę jaj ugotowanych na twardo i podzielonych na cząstki. Barszcz ten jest wyborny, nauczyłam się go na Ukrainie.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.