Krokiety z ryżu z dodatkiem parmezanu będą dobrym dodatkiem albo nawet samodzielnym daniem głównym :-) W szybki i prosty sposób coś innego na obiad!

Krokiety z ryżu z parmezanem

Krokiety z ryżu z parmezanem

Składniki

  • Odrobina bułki tartej
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 szt jajek
  • 100 g ryżu

Przygotowanie

  1. Sparzam ryż wrzątkiem, zlewam wodę i zalewam go ponownie tylko, że rosołem. Gotuję ryż do momentu, aż będzie całkowicie miękki. Studzę ugotowany ryż.
  2. Do ryżu dodaję żółtko, parmezan, masło, sól i pieprz.
  3. Formuję zgrabne krokieciki i obtaczam je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
  4. Krokiety smażę do momentu, aż będą rumiane z każdej strony.
  5. Podaję je z lekką sałatką :-)

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ćwierć funta ryżu sparzyć wrzącą wodą, potem wodę zlać, a ryż nalać rosołem lub mlekiem, posolić i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Odstawić, a gdy przestygnie, wymieszać go z 3-ma surowemi żółtkami, 3-ma łyżkami parmezanu i łyżką masła. Następnie brać po łyżce ryżu na rękę i formować podłużne gałki grubości 2 palców. Krokiety maczać w jajku robitem z wodą, obsypywać przesianą bułeczką i smażyć na gorącem maśle. Podać jako potrawę oddzielną lub jako smaczny dodatek do baraniny pieczonej i smażonej.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko