Krokiety z ryżu z dodatkiem parmezanu będą dobrym dodatkiem albo nawet samodzielnym daniem głównym :-) W szybki i prosty sposób coś innego na obiad!


Krokiety z ryżu z parmezanem
Składniki
- Odrobina bułki tartej
- Szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka parmezanu
- 2 szt jajek
- 100 g ryżu
Przygotowanie
- Sparzam ryż wrzątkiem, zlewam wodę i zalewam go ponownie tylko, że rosołem. Gotuję ryż do momentu, aż będzie całkowicie miękki. Studzę ugotowany ryż.
- Do ryżu dodaję żółtko, parmezan, masło, sól i pieprz.
- Formuję zgrabne krokieciki i obtaczam je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
- Krokiety smażę do momentu, aż będą rumiane z każdej strony.
- Podaję je z lekką sałatką :-)



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ćwierć funta ryżu sparzyć wrzącą wodą, potem wodę zlać, a ryż nalać rosołem lub mlekiem, posolić i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Odstawić, a gdy przestygnie, wymieszać go z 3-ma surowemi żółtkami, 3-ma łyżkami parmezanu i łyżką masła. Następnie brać po łyżce ryżu na rękę i formować podłużne gałki grubości 2 palców. Krokiety maczać w jajku robitem z wodą, obsypywać przesianą bułeczką i smażyć na gorącem maśle. Podać jako potrawę oddzielną lub jako smaczny dodatek do baraniny pieczonej i smażonej.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

