Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami. Klasyk. Proste, szybkie i obłędnie dobre :-) Z przepisu wyszło mi 10 babeczek. Błyskawicznie zniknęły!

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Zagnieść ciasto takie jak poprzedzające i rozwałkować cienko. Małe blaszane foremki jak na babki śmietankowe wysmarować masłem sklarowanem, wyłożyć ciastem , mocno wgniatając w ząbki i upiec w wolnym piecu. Gdy się zrumienią, wyrzucić ciastka z foremek, żeby zupełnie przestygły, a tymczasem ubić kwaterkę słodkiej śmietany, wsypać ćwierć funta cukru z wanilją wymieszać i nakładać ułożone na półmisku ciasteczka.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.