Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami. Klasyk. Proste, szybkie i obłędnie dobre :-) Z przepisu wyszło mi 10 babeczek. Błyskawicznie zniknęły!




Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Zagnieść ciasto takie jak poprzedzające i rozwałkować cienko. Małe blaszane foremki jak na babki śmietankowe wysmarować masłem sklarowanem, wyłożyć ciastem , mocno wgniatając w ząbki i upiec w wolnym piecu. Gdy się zrumienią, wyrzucić ciastka z foremek, żeby zupełnie przestygły, a tymczasem ubić kwaterkę słodkiej śmietany, wsypać ćwierć funta cukru z wanilją wymieszać i nakładać ułożone na półmisku ciasteczka.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.