Na pierwszy rzut oka powiedziałabym, że są to ciasta bardziej wytrawne niż słodkie. Nie ma w nich ani grama cukru ale są kruche i maślane, dlatego automatycznie idealnie towarzyszą słodkim napojom.

Kruche ciastka bez cukru

Osobiście przyozdobiłam je jadalnym, złotym pyłkiem i nadałam ciastkom kształt liści. Do upieczenia tych kruchych ciasteczek zainspirował mnie jesienny, październikowy spacer po lesie. Jednak ciastkom tym możesz nadać dowolnie wybrany kształt, zawsze będą dobrze wyglądały i idealnie smakowały.

kruche ciasteczka przepis

przepis na kruche ciasteczka

Kruche ciastka bez cukru

Składniki

  • 80 ml wody
  • 250 g masła
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko do posmarowania ciastek

Przygotowanie

  1. Mąkę łączę z masłem i wodą. Wyrabiam ciasto do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka,
  2. Owijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Następnie rozwałkowuję ciasto na niezbyt cieniutki płat. Za pomocą foremek wycinam ciasteczka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Każde ciastko smaruję roztrzepanym jajkiem – żeby nadać mu złocistego koloru.
  5. Piekę przez 12 minut przy 180 stopniach.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko