Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jedni krupnik uwielbiają, inni za nim nie przepadają. Ja należę do tych pierwszych. Tradycyjny krupnik gotowany jest na rosole z dodatkiem kaszy perłowej.
Podstawowy przepis na rosół na wołowinie znajdziecie tutaj, a rosół na kurze znajduje się tutaj
PS Poznałam też sposób na krupnik z kaszą pęczak... Matko, jakie to dobre!
Przepis pochodzi z 1904r.
Składniki
Przygotowanie
Oszczędna gospodyni gotuje krupnik, jeżeli od pieczeni zostają odpadki mięsa i kości. Najsmaczniejszy jednak krupnik jest wtenczas, jeżeli do mięsa wołowego dodamy kawałek cielęciny i kury lub podroby. Gotować rosół jak zwykle dodająć po wyszumowaniu, włoszczyznę usztakowną drobno jak makaron. Oddzielnie ugotować kwaterkę kaszt perłowej, podlawszy ją rosołem. Gdy się dostatecznie rozklei, włożyć jeszcze kawałek masła i rozprowadzić kaszę ugotowanym rosołem. Przed wydaniem wsypać siekanej pietruszki, a mięso pokrajane włożyć w wazę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.