Krupnik

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jedni krupnik uwielbiają, inni za nim nie przepadają. Ja należę do tych pierwszych. Tradycyjny krupnik gotowany jest na rosole z dodatkiem kaszy perłowej.

Podstawowy przepis na rosół na wołowinie znajdziecie tutaj, a rosół na kurze znajduje się tutaj

PS Poznałam też sposób na krupnik z kaszą pęczak... Matko, jakie to dobre!

Przepis pochodzi z 1904r.

Krupnik
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Oszczędna gospodyni gotuje krupnik, jeżeli od pieczeni zostają odpadki mięsa i kości. Najsmaczniejszy jednak krupnik jest wtenczas, jeżeli do mięsa wołowego dodamy kawałek cielęciny i kury lub podroby. Gotować rosół jak zwykle dodająć po wyszumowaniu, włoszczyznę usztakowną drobno jak makaron. Oddzielnie ugotować kwaterkę kaszt perłowej, podlawszy ją rosołem. Gdy się dostatecznie rozklei, włożyć jeszcze kawałek masła i rozprowadzić kaszę ugotowanym rosołem. Przed wydaniem wsypać siekanej pietruszki, a mięso pokrajane włożyć w wazę.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
PM
Paulina Mazur
U mnie w domu mama krupnik gotowała na wędzonce- tak jak do grochowej czy fasolowej. Marchewkę, seler i dużo pietruszki w korzeniu kroiła w kostkę ale też nie zapomniała o wrzucić por w duużej ilości. Dopiero na końcudosypywała Kaszy ale zawsze jęczmiennej. Pycha:-)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.