Kto z Was wie co to są łamańce? :) Otóż baardzo dawno temu bez łamańców nie było Świąt! Są to kruche ciasteczka wetknięte w cudowną masę makową. Jest to idealny przysmak, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut (co umówmy, się ale w porównaniu z innymi Świątecznymi potrawami 30 minut wydaje się kompletnie żadnym czasem :D )

Łamańce z makiem

Jeżeli komuś z Was zostało trochę masy makowej lub ktoś z Was jest po prostu wielbicielem idealnie kruchych ciasteczek, to gorąco polecam ten przepis. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek.

Łamańce z makiem

Składniki

  • Ewentualnie skórka pomarańczowa
  • Kilka łyżek miodu (według uznania)
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów
  • 250 g zmielonego maku
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 150 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i miękkie masło umieszczam w misce. Zagniatam rękoma, póki nie utworzy się jednolita kulka.
  2. Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 20 minut.
  3. Ciasto rozwałkowuję i wyciskam za pomocą foremek kształty. Kruche ciasteczka piekę przy 160 stopniach w trybie grzania "góra-dół" przez ok. 15 minut.
  4. Mak zmielony zalewam wrzątkiem, po ok. 20 minutach wyciskam go z nadmiaru wody. Do maku dodaję miód (według uznania), rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie mieszam.
  5. Masę makową przekładam do miseczki, a ciasteczka wtykam w masę.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pół funta msła świeżego, pół funta cukru, pół funta mąki i jedno jajko razem zagnieść, rozwałkować na grubość pół palca, wykrawać szklanką okrągłe placuszki, posmarować lekko żółtkiem rozbitem z łyżką wody i upiec na blasze w miernie gorącym piecu. Funt maku szarego wypłukać kilka razy zlewając starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić go dodając pół funta cukru, 2 łuty migdałów słodkich, 3 gorzkie migdały, trochę tartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Gdy to dobrze uwiercone przez małą godzinę ułożyć na salaterkę i powkładać w koło upieczone do rumianego koloru ciastka.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko