Łamańce z makiem

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kto z Was wie co to są łamańce? :) Otóż baardzo dawno temu bez łamańców nie było Świąt! Są to kruche ciasteczka wetknięte w cudowną masę makową. Jest to idealny przysmak, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut (co umówmy, się ale w porównaniu z innymi Świątecznymi potrawami 30 minut wydaje się kompletnie żadnym czasem :D )

Jeżeli komuś z Was zostało trochę masy makowej lub ktoś z Was jest po prostu wielbicielem idealnie kruchych ciasteczek, to gorąco polecam ten przepis. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek.

Łamańce z makiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pół funta msła świeżego, pół funta cukru, pół funta mąki i jedno jajko razem zagnieść, rozwałkować na grubość pół palca, wykrawać szklanką okrągłe placuszki, posmarować lekko żółtkiem rozbitem z łyżką wody i upiec na blasze w miernie gorącym piecu. Funt maku szarego wypłukać kilka razy zlewając starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić go dodając pół funta cukru, 2 łuty migdałów słodkich, 3 gorzkie migdały, trochę tartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Gdy to dobrze uwiercone przez małą godzinę ułożyć na salaterkę i powkładać w koło upieczone do rumianego koloru ciastka.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.