Kruche ciasteczka

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 35
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kruche ciasteczka idealne do kawy, czy herbaty. Zawsze kojarzą mi się z okresem przedświątecznym i mimo, iż na święta robimy pierniczki, to te małe cudeńka też są idealne i przesmaczne! A, że święta tuż tuż i wszędzie zaczyna się wielkie dekorowanie światełkami i lada moment zaczną rozbrzmiewać świąteczne „ Last Christmas”, to zachęcam więc i Was do upieczenia ich :) , gdyż jest to banalnie proste, a mała zmiana pozwoliła mi na to, iż są o wiele bardziej smaczne! Mam nadzieję, że i Wam zasmakują (u mnie zniknęły w mig). Czekam na wasze opinie !

Są banalnie proste, a mała zmiana pozwoliła mi na to, iż są o wiele bardziej smaczne! Mam nadzieję, że i Wam zasmakują <u mnie zniknęły w mig > Czekam na wasze opinie :) Z podanych proporcji wychodzi ok.35 ciastek.

Kruche ciasteczka
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ciasto cukrowe kruche 12 dkg niesłonego masła utrzeć na pianę, wsypać 1/2 kg mąki, 35 dkg cukru, wbić 2 całe jaja i wyrabiać dobrze na stolnicy. Potem rozwałkować cienko, wycinać gwiazdki lub inne figury blaszanemi foremkami, układać na blasze wysmarowanej masłem, posmarować jajkiem, obsypać siekanemi migdałami z cukrem i upiewc w piecu na jasnozłoty kolor.

Awatar
Katarzyna Kostrzewa
Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama
Dołącz do dyskusji
SR
Sylwia Rekus
cześć, przepis bardzo ciekawy ale czy 2 cm ciasta to nie za dużo?? na zdjęciu ciastko nie ma więcej niż ok 1cm.pozdrawiam
PK
Paulina Kucaba
przepis brzmi banalnie, chętnie spróbuje :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.