Czym jest lany chrust albo właśnie lane faworki? Zdecydowanie prostszą wersją tradycyjnych, dobrze nam znanych faworków. W przypadku lanego chrustu nie musimy używać wałka ani ugniatać ciasta :) Miksujemy kilka składników i wylewamy zygzaki z ciasta na rozgrzany tłuszcz. Cała filozofia :) A smak? Są idealnie chrupiące i maksymalnie uzależniające <3 To kto chce w kilka minut zrobić sobie faworki? :)

Lane faworki

Lane faworki

Składniki

  • 200 g smalcu do smażenia
  • 1 kieliszek rumu
  • 100 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 szt jajek

Przygotowanie

  1. Żółtka miksuję przez ok. 3 minuty z łyżką cukru pudru i mlekiem.
  2. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę.
  3. Do zmiksowanych żółtek dodaję mąkę, kieliszek rumu i ubite białka. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do rękawa cukierniczego (dzięki niemu można formować ładniejsze i cieniutkie zygzaki).
  4. Na patelni podgrzewam smalec, wyciskam pierwszą partę formując spirale. Faworki smażą się błyskawicznie - dlatego nigdzie nie odchodzę i cały czas pilnuję patelni.
  5. Usmażone faworki odsączam od tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Sześć żółtek rozbić z cukrem i dosypać tyle mąki aby ciasto lało się z łyżki. Rozgrzać szmalcu, nabrać pełną łyżkę ciasta i zlewać to na szmalec obracając w różnym kierunku. Jak się już zrumieni z jednej strony, obrócić na drugą, następnie wyjąć na półmisek i posypać cukrem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.