Mazurek z obłędnie cytrynowym nadzieniem i oczywiście na kruchym spodzie – to jest taki wypiek, który uzależnia i powodów jest kilka: Bardzo łatwo się robi, jest absolutnie boski w smaku i pięknie wygląda.


Mazurek
Składniki
- 230 g mąki pszennej typ 450
- 300 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 szt żółtka
- 3 szt całych jajek
Przygotowanie
- Do miski wsyp 230g mąki, dodaj 150g masła, 1 żółtko i 30g cukru pudru. Wszystko porządnie zagnieć, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30min.
- W tym czasie przygotuj krem: zetrzyj skórkę z jednej cytryny i wyciśnij sok z 3 cytryn. Przelej sok do garnuszka dodaj 150g cukru, 3 całe jajka i cały czas mieszając i podgrzewając dodaj 150g masła i mieszaj. Powstanie gęsty krem.
- W czasie, kiedy krem się studzi posmaruj foremkę masłem i oprósz mąką.
- Wyjmij ciasto z lodówki, przykryj folią spożywczą i rozwałkuj, dzięki temu, że jest folia zdecydowanie łatwiej i szybciej rozwałkujesz ciasto.
- Przełóż je na foremkę, usuń brzegi, ponakłuwaj i przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na to ciecierzycę albo fasolę, żeby obciążyć i wstaw do piekarnika na 20min do 180 stopni.
- Po upieczeniu i ostudzeniu wyłóż krem i przyozdabiaj, ja użyłam bezików.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

