Mazurek z obłędnie cytrynowym nadzieniem i oczywiście na kruchym spodzie – to jest taki wypiek, który uzależnia i powodów jest kilka:⁠ Bardzo łatwo się robi⁠, jest absolutnie boski w smaku⁠ i pięknie wygląda⁠.

Mazurek

Mazurek

Składniki

  • 230 g mąki pszennej typ 450
  • 300 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 szt żółtka
  • 3 szt całych jajek

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp 230g mąki, dodaj 150g masła, 1 żółtko i 30g cukru pudru. Wszystko porządnie zagnieć, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30min.
  2. W tym czasie przygotuj krem: zetrzyj skórkę z jednej cytryny i wyciśnij sok z 3 cytryn. Przelej sok do garnuszka dodaj 150g cukru, 3 całe jajka i cały czas mieszając i podgrzewając dodaj 150g masła i mieszaj. Powstanie gęsty krem.
  3. W czasie, kiedy krem się studzi posmaruj foremkę masłem i oprósz mąką.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, przykryj folią spożywczą i rozwałkuj, dzięki temu, że jest folia zdecydowanie łatwiej i szybciej rozwałkujesz ciasto.
  5. Przełóż je na foremkę, usuń brzegi, ponakłuwaj i przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na to ciecierzycę albo fasolę, żeby obciążyć i wstaw do piekarnika na 20min do 180 stopni.
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu wyłóż krem i przyozdabiaj, ja użyłam bezików.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko