Prosty przepis na pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto marchewkowe.

Subskrybuj

Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, które zaraz po upieczeniu znika ze stołu w jednej sekundzie, a ja z wielką przyjemnością wracam do tego przepisu by znów móc delektować się tym pysznym smakiem.

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 4 szt dużych marchewek
  • 120 g orzechów pekan
  • 4 szt jajek
  • 220 g cukru
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Marchewki ścieram na najdrobniejszych oczkach.
  2. Orzechy pekan siekam.
  3. Do misy wbijam jajka i miksuję je ze szklanką cukru.
  4. Dodaję oliwę z oliwek, dzięki czemu ciasto będzie przyjemnie wilgotne i mięciutkie.
  5. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko dokładnie mieszam.
  6. Dodaję marchewkę oraz orzeszki. Ostatnie mieszanie, żeby wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły i przelewam do foremki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem. Po 50 minutach w 180 stopniach wychodzi cudowne ciasto marchewkowe.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko