Naleśniki

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 4 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Znam takie osoby, które w kuchni niewiele potrafią zrobić ale ich popisowym daniem są właśnie naleśniki. Osobiście uważam, że zrobienie dobrych, cieniutkich i smacznych naleśników jest naprawdę sztuką i nie każdemu z marszu to się udaje. Jak w każdej recepturze ważne są nie tylko dobre składniki ale też i odpowiednie proporcje.

W internecie znajdziesz setki tysięcy przepisów na naleśniki. Jedni doradzają robić je na samym mleku, inni tylko na wodzie. Są też tacy którzy lubią dodać wody gazowanej – bo dzięki temu ciasto naleśnikowe z jednej strony jest pulchniejsze, a z drugiej strony delikatniejsze. Rozważania toczą się nieustannie. Ja proponuję wersję bardzo prostą, bez udziwnień.

W oryginalnej recepturze z 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz radzi, żeby oddzielić żółtka od białek, ubić osobno białko i dopiero sztywną, lśniącą masę białkową dodać do ciasta naleśnikowego. Tak też można i to właśnie zapewni efekt puszystości i delikatności. Powiem Ci jednak otwarcie: testowałam tę opcję jak i opcję miksowania wszystkiego na jeden raz i jestem jednak za tym aby przyrządzanie naleśników było banalnie proste i szybkie :)

Naleśniki – przepis podstawowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.