Znam takie osoby, które w kuchni niewiele potrafią zrobić ale ich popisowym daniem są właśnie naleśniki. Osobiście uważam, że zrobienie dobrych, cieniutkich i smacznych naleśników jest naprawdę sztuką i nie każdemu z marszu to się udaje. Jak w każdej recepturze ważne są nie tylko dobre składniki ale też i odpowiednie proporcje.

Naleśniki

W internecie znajdziesz setki tysięcy przepisów na naleśniki. Jedni doradzają robić je na samym mleku, inni tylko na wodzie. Są też tacy którzy lubią dodać wody gazowanej – bo dzięki temu ciasto naleśnikowe z jednej strony jest pulchniejsze, a z drugiej strony delikatniejsze. Rozważania toczą się nieustannie. Ja proponuję wersję bardzo prostą, bez udziwnień.

naleśniki

W oryginalnej recepturze z 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz radzi, żeby oddzielić żółtka od białek, ubić osobno białko i dopiero sztywną, lśniącą masę białkową dodać do ciasta naleśnikowego. Tak też można i to właśnie zapewni efekt puszystości i delikatności. Powiem Ci jednak otwarcie: testowałam tę opcję jak i opcję miksowania wszystkiego na jeden raz i jestem jednak za tym aby przyrządzanie naleśników było banalnie proste i szybkie :)

Naleśniki – przepis podstawowy

Składniki

  • 14 g masła
  • 160 ml wody
  • 2 szt jajek
  • 220 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Podgrzej w rondelku masło, do momentu, aż będzie płynne ale niezbyt gorące.
  2. Mleko, wodę, mąkę, jajka miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. W końcu dodaj przestudzone, roztopione masło i miksuj jeszcze przez chwilę. Ciasto naleśnikowe powinno być rzadkie i jednolite.
  3. Na patelni rozprowadź za pomocą pędzelka cieniutką warstwę oleju. Jeżeli nie masz specjalnego pędzelka, to użyj zwykłego, papierowego ręcznika kuchennego – namocz końcówkę w oleju i rozprowadź po powierzchni patelni. To jest ważny punkt: jeżeli oleju będzie za dużo, to naleśniki nie wyjdą chrupkie i delikatnie tylko ciężkie.
  4. Nabieraj chochlą ciasto naleśnikowe i wylej je na patelnię. Unieś patelnię jedną ręką i poruszaj nią tak, aby ciasto spłynęło pp bokach i pokryło całą powierzchnię. Jak zauważysz, że brzegi naleśniki są już brązowe, to za pomocą drewnianej łopatki odwróć naleśnika na drugą stronę.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.