Obwarzanki

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kto nie lubi zapachu świeżego wypieku? Dzisiaj proponuję Wam obwarzanki. :-)

Czy wiecie, że obwarzanki pochodzą z XIV wieku? Pierwsze zapiski sugerują, że obwarzankami zajadała się sama królowa Jadwiga. Mało tego! Kiedyś obwarzanki mogły być pieczone tylko w okresie postu, a wyrabiać ciasto mogli tylko krakowscy piekarze. Jak widać pieczenie obwarzanek było kiedyś wielkim przywilejem. Sama nazwa “obwarzanki” pochodzi od sposobu przygotowywania tego pieczywa. Przed wstawieniem obwarzanek do piekarnika należy je “obwarzyć” czyli krótko sparzyć wrzątkiem. Jest to jedyny wypiek na świecie, który przed pieczeniem obgotowuje się w gorącej wodzie. Od 2006 roku “obwarzanek krakowski” wpisany jest na Listę produktów tradycyjnych, a od 2010 r. na listę produktów chronionych w Unii Europejskiej.

Kombinowałam z dwoma przepisami: "Obwarzanki zwyczajne" i "Obwarzanki z makiem". Wyszło! Polecam! :)

PS poniżej zamieszczam oryginalny, podstawowy przepis na obwarzanki.

Obwarzanki
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Garniec mąki rozczynić letnią osoloną wodą i 4 łutami drożdży. Gdy ciasto ruszy, wyrobić mocno i dać podejść powtórnie, potem robić obwarzanki proste lub kręcone i wrzucać do gotującej się wody, Jak wypłyną, wyjmować kijkiem, kłaść na blachę i do pieca, a skoro się zrumienią, wyjąć. Można posypać czarnuszką lub makiem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
S
Stanisław
Najgorszy przepis na obwarzanki jaki widziałem, równie dobrze można wyrzucić składniki to śmietnika bo z tego przepisu „obwarzanek” to nie wyjdzie. NIE POLECAM.
PJ
Paweł Jumper
Jakiego typu mąki mam użyć
AE
Agnieszka ES
Robiłam wszystko wg przepisu i niestety nie mogę zagnieść ciasta w jednolitą masę, gdzie może być błąd?
MN
Maciej Nowak
"Jest to jedyny wypiek na świecie, który przed pieczeniem obgotowuje się w gorącej wodzie." A bajgle?
BM
Beata Mioduszewska
I precle ;)
RT
Russ T. Bore
To, co wychodzi, jest jadalne, ale nie ma absolutnie nic wspólnego z obwarzankiem krakowskim.
RT
Russ T. Bore
Camomilla Matricaria Proponuję zmienić stragany, bo na tych ulicznych jest od co najmniej 40 lat to samo (tyle pamiętam). Za to, co sie sprzedaje po różnych galeriach h. itp. przybytkach nie odpowiadam.
CM
Camomilla Matricaria
Właśnie ma znaczenie więcej, niż te obecnie sprzedawane na straganach. Przepis został zmieniony ze wzglewz na większą trwałość produktu oraz odporność na warunki w jakich są przechowywane.
SM
Sylwia M Siwiak
To niestety nie jest jedyny wypiek na swiecie ktory sie gotuje w wodzie przed pieczeniemSlynne Nowojorskie bagels wlasnie sie tak przyrzadza.
BS
Beata Seredyńska
Przepis na obwarzanki wypróbowany smak dzieciństwa
AS
Agnese Szatkowska
Oj oj chyba wiem co dziś wieczorem zrobię:)- proszę tylko o info ile z tej ilości składników wyjdzie tych pyszności:) pozdrawiam
Awatar
Lena Gryszko
Anese, powinno wyjść ok.6-8 obwarzanek ☺️ Zależy jaką wielkość lubisz Jak już zrobisz to wrzucaj na FB albo na Instagrama ☺️ W tym tygodniu wysyłam paczkę z amerykańskimi smakołykami Znajdziesz info na Insta i FB ☺️
KL
Katarzyna Lokś
Wszystko ok. Tylko soli w przepisie mi zabrakło. Bez niej obwarzanki są nijakie. Proszę o poprawę przepisu�
PK
Piotrek Korzeń
Świetny przepis, ja osobiście dodałem troszkę więcej masła i szczyptę soli bo po pierwszej próbie ciasto nie spełniło moich oczekiwań smakowych. I niestety bardzo mocno przypieka się spód. Dlatego nastepnym razem wyłoże papier tylko na kratkę piekranika, może pomoże. :) Dziękuje bardzo za świetny przepis!!! :)
ZZ
Zofia Zaborska
proponuję piec wszystko (każdego rodzaju ciasta) na 150 *C na środku , oczywiscie dłużej. Naprawdę sie opłaci , nie pali od góry ani od dołu. POLECAM
MB
Marianna Beksa
wyszły pyszne
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo się cieszę! �
MV
Monika Valancik
"pieczenie obwarzanek", "powinno wyjść ok.6-8 obwarzanek " - taka forma odmiany jest niepoprawna, powinno być"pieczenie OBWARZANKÓW" , "powinno wyjść ok.6-8 OBWARZANKÓW" . To jest ten OBWARZANEK a nie ta OBWARZANKA. Zgadzam się z Maciejem Nowakiem, że obwarzanki nie są jedynymi wypiekami które się obgotowuje, bajgle również się zaparza.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.