Kto nie lubi zapachu świeżego wypieku? Dzisiaj proponuję Wam obwarzanki. :-)

Czy wiecie, że obwarzanki pochodzą z XIV wieku? Pierwsze zapiski sugerują, że obwarzankami zajadała się sama królowa Jadwiga. Mało tego! Kiedyś obwarzanki mogły być pieczone tylko w okresie postu, a wyrabiać ciasto mogli tylko krakowscy piekarze. Jak widać pieczenie obwarzanek było kiedyś wielkim przywilejem. Sama nazwa “obwarzanki” pochodzi od sposobu przygotowywania tego pieczywa. Przed wstawieniem obwarzanek do piekarnika należy je “obwarzyć” czyli krótko sparzyć wrzątkiem. Jest to jedyny wypiek na świecie, który przed pieczeniem obgotowuje się w gorącej wodzie. Od 2006 roku “obwarzanek krakowski” wpisany jest na Listę produktów tradycyjnych, a od 2010 r. na listę produktów chronionych w Unii Europejskiej.

Kombinowałam z dwoma przepisami: "Obwarzanki zwyczajne" i "Obwarzanki z makiem". Wyszło! Polecam! :)

PS poniżej zamieszczam oryginalny, podstawowy przepis na obwarzanki.

Subskrybuj

Obwarzanki

Składniki

  • Opcjonalnie mak, sezam, czarnuszka do posypania.
  • 80 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę i rozczyniam letnim mlekiem i letnią wodą.
  2. Mąkę przesiewam, dodaję masło, rozczyn z drożdży i wszystko dokładnie mieszam. Ugniatam ciasto.
  3. Zostawiam ciasto, żeby odpoczęło. Na ok. 20 minut.
  4. Wyjmuję ciasto i kroję na kawałki. Każdy kawałek formuję na kształt podłużnego wałka. Tak uformowane ciasto chwytam w połowie i zaczynam zaplatać końce. Łączę ze sobą końcówki i lekko je ugniatam.
  5. Obwarzanki wrzucam do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać bardzo krótko: 1-2 minuty.
  6. Układam obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję obwarzanki roztrzepanym jajkiem i obsypuję je czarnuszką i sezamem.
  7. Obwarzanki piekę do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut.). Piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, grzanie góra-dół.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Garniec mąki rozczynić letnią osoloną wodą i 4 łutami drożdży. Gdy ciasto ruszy, wyrobić mocno i dać podejść powtórnie, potem robić obwarzanki proste lub kręcone i wrzucać do gotującej się wody, Jak wypłyną, wyjmować kijkiem, kłaść na blachę i do pieca, a skoro się zrumienią, wyjąć. Można posypać czarnuszką lub makiem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko