![](/img/containers/pliki/przepisy/ogorki-malosolne/177d61781b2295e080c38d571c1a4e6c.jpg/eb49734cac260aa7a505d2c0111c9b45.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Nadszedł czas na przygotowanie swoich, domowych, najlepszych ogórków :) Dzisiaj przed Wami przepis na ogórki małosolne. Pracy przy nich praktycznie żadnej, a satysfakcja później jest ogromna. Nie wiem jak to jest, że te domowe przetwory po prostu są o niebo lepsze niż te najdroższe na półkach sklepowych. Ja osobiście za ogórkami nie przepadam, dlatego tym bardziej jestem w szoku kiedy właśnie się nimi zajadam :) Co do zaprawy do ogórków zasada jest prosta: na jeden litr wody potrzebujemy 2 łyżki soli. Reszta dodatków: liście, koper, pieprz, chrzan itp. jest zależy od naszych upodobań :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/ogorki-malosolne/1da9a198c8d5fba24a684e62fb6c075d.jpg/1f4b366a58bb30c03ed4208103827e75.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/ogorki-malosolne/0facdea7fe1157b5e7d19ecadb1b3da2.jpg/82cb79b19b98f4cdae5522e07ce36bd7.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/ogorki-malosolne/26b157cc9e39490ae4630fa900e1ea9f.jpg/aeae5923c3cf22c79adeca08f5f6ccc6.webp)
Składniki
Przygotowanie
Wybrać ogórki świeże, poobcinać z obu stron końce, ułożyć w słoju przekładając koprem, zalać letnią osoloną wodą i postawić w ciepłem miejscu, a za kilka dni są dobre do użycia.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.