Owsiane batoniki bez pieczenia

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Błyskawiczne, domowe batoniki bez pieczenia są zdrową i moim zdaniem często smaczniejszą alternatywą do tych, które możemy kupić. Dodatkowo przygotowanie takich batoników jest banalnie proste i nie wymaga skomplikowanych składników – jestem pewna, że każdy z nas ma je często pod ręką.

Przygodę z domowymi batonikami rozpoczęłam jeszcze jak chodziliśmy z Bartkiem systematycznie na siłownię. Podoba mi się, że mam pewność do składu batoników i mogę za każdym razem kombinować smakowo dodając przeróżne dodatki.

Teraz, kiedy z nami jest Olivka, mam wrażenie, że jeszcze większą wagę zwracam na to co jemy. Olivka jest chętna do próbowania nowych smaków i oczywiście jak każde dziecko najchętniej jadłaby wszystko to co jest słodkie. Staram się zachować zrównoważone podejście – absolutnie nie jestem tym rodzicem, które zakazuje odrobinę słodkości, natomiast uważam też, że dobrze jest mimo wszystko postawić jakieś granice.

Domowe, zbożowe batoniki podaję nam wszystkim bez wyrzutów sumienia z kilku powodów:

  • płatki owsiane to samo zdrowie i kopalnia błonnika

  • orzechy i masło orzechowe, to zdrowe tłuszcze

  • suszone owoce również obfitują w cenne składniki odżywcze

  • i w końcu miód, który moim zdaniem jest naszym najlepszym polskim superfoodsem

Przyznaję otwarcie, że miód w naszym domu jest ZAWSZE. Co roku, w sezonie, kupujemy co najmniej 10 litrowych słoików. Miód pozytywnie wpływa na odporność, tylko ważne jest to aby spożywać go systematycznie, dlatego jemy go praktycznie codziennie. Nieważne czy jest aktualnie sezon przeziębień czy ciepłe lato. Zaczynając od słodzenia nim herbaty (pamiętając, że wszystkie dobroczynne składniki miodu giną jeżeli temperatura jest większa niż 40 stopni), kończąc na zdrowych przekąskach słodzonych właśnie miodem – tak jak w przypadku tych batoników. Nigdy nie ukrywałam, że mam słabość do słodyczy. Jednocześnie nigdy też nie mam wyrzutów sumienia, jeżeli za słodkość odpowiedzialny jest właśnie miód.

Moim zdaniem w ostatnich latach miód jest lekko niedocenionym produktem. Sklepowe półki uginają się pod coraz nowszym asortymentem, który ma mieć na nas dobroczynny wpływ. Reklamy i marketingowe komunikaty są skoncentrowane na eksponowaniu produktów, z którymi często w ogóle nie mieliśmy do czynienia. W tym wszystkim cieszę się, że w moim domu miód nie zaginął i zawsze ma swoje miejsce.

Wpis oraz przepis powstał we współpracy z Polską Izbą Miodu.

Domowe batoniki bez pieczenia
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JK
Jola Kowalska
Dzieki za przepis, chcę robić sama różne batony zdrowotnościowe i bez pieczenia. W ogóle szukam pomysłów na desery zdrowe, bez cukru, pszenicy , bananów i bez pieczenia. Moze coś jeszcze u ciebie znajdę? Czy masz pomysł na jakiś zamiennik masła orzechowego? Pozdrawiam, Jola
AS
Anna Sz
Ile kcal w 100g? Albo w przybliżeniu batonik?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.