Błyskawiczne, domowe batoniki bez pieczenia są zdrową i moim zdaniem często smaczniejszą alternatywą do tych, które możemy kupić. Dodatkowo przygotowanie takich batoników jest banalnie proste i nie wymaga skomplikowanych składników – jestem pewna, że każdy z nas ma je często pod ręką.

Owsiane batoniki bez pieczenia

Przygodę z domowymi batonikami rozpoczęłam jeszcze jak chodziliśmy z Bartkiem systematycznie na siłownię. Podoba mi się, że mam pewność do składu batoników i mogę za każdym razem kombinować smakowo dodając przeróżne dodatki.

Teraz, kiedy z nami jest Olivka, mam wrażenie, że jeszcze większą wagę zwracam na to co jemy. Olivka jest chętna do próbowania nowych smaków i oczywiście jak każde dziecko najchętniej jadłaby wszystko to co jest słodkie. Staram się zachować zrównoważone podejście – absolutnie nie jestem tym rodzicem, które zakazuje odrobinę słodkości, natomiast uważam też, że dobrze jest mimo wszystko postawić jakieś granice.

batoniki bez pieczenia

Domowe, zbożowe batoniki podaję nam wszystkim bez wyrzutów sumienia z kilku powodów:

  • płatki owsiane to samo zdrowie i kopalnia błonnika
  • orzechy i masło orzechowe, to zdrowe tłuszcze
  • suszone owoce również obfitują w cenne składniki odżywcze
  • i w końcu miód, który moim zdaniem jest naszym najlepszym polskim superfoodsem

owsiane batoniki bez pieczenia

Przyznaję otwarcie, że miód w naszym domu jest ZAWSZE. Co roku, w sezonie, kupujemy co najmniej 10 litrowych słoików. Miód pozytywnie wpływa na odporność, tylko ważne jest to aby spożywać go systematycznie, dlatego jemy go praktycznie codziennie. Nieważne czy jest aktualnie sezon przeziębień czy ciepłe lato. Zaczynając od słodzenia nim herbaty (pamiętając, że wszystkie dobroczynne składniki miodu giną jeżeli temperatura jest większa niż 40 stopni), kończąc na zdrowych przekąskach słodzonych właśnie miodem – tak jak w przypadku tych batoników. Nigdy nie ukrywałam, że mam słabość do słodyczy. Jednocześnie nigdy też nie mam wyrzutów sumienia, jeżeli za słodkość odpowiedzialny jest właśnie miód.

batoniki domowe bez pieczenia

Moim zdaniem w ostatnich latach miód jest lekko niedocenionym produktem. Sklepowe półki uginają się pod coraz nowszym asortymentem, który ma mieć na nas dobroczynny wpływ. Reklamy i marketingowe komunikaty są skoncentrowane na eksponowaniu produktów, z którymi często w ogóle nie mieliśmy do czynienia. W tym wszystkim cieszę się, że w moim domu miód nie zaginął i zawsze ma swoje miejsce.

batoniki bez pieczenia przepis

Wpis oraz przepis powstał we współpracy z Polską Izbą Miodu.

miód

PIM

Domowe batoniki bez pieczenia

Składniki

  • Garść orzechów i suszonych owoców
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesyp płatki owsiane. Dodaj kolejne składniki: garść orzechów, garść żurawiny albo rodzynki, 3 łyżki masła orzechowego (może być dowolne), szczyptę cynamonu i 3 łyżki lejącego się miodu.
  2. Jeżeli Twój miód nie ma płynnej konsystencji to możesz go delikatnie podgrzać pamiętając aby nie przekroczyć temperatury 40 stopni.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij mocni, przykryj też papierem górę i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc lub na minimum 3 godziny.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko