![](/img/containers/pliki/przepisy/paczki-pieczone/3e9c8a760de23412445e2c5f337cd9b7.jpg/4a89dd6125401fdce70969e3acaa64dc.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przyznajmy się otwarcie do tego, że każdy z nas ma słabość do dobrych wypieków. Czasami przechodząc obok witryny cukierni nie sposób się powstrzymać przed zakupem idealnego ciastka. Tak miałam podczas naszej krótkiej wizyty w Bratysławie. Kiedy zobaczyłam puchate pączki z karmelem i czekoladą, to wiedziałam, że będą moje! Dlatego dzisiaj na blogu jest przepis na mięciutkie pączki z dziurką.
![](/img/containers/pliki/przepisy/paczki-pieczone/ef2283a65937deca5189767065be20df.jpg/4605060eaa001921029185f4c5083a1c.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/paczki-pieczone/bc99802c17f0a25daf1c3559d4601993.jpg/3946fdb4e00b65b63037d38841b3fdc6.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/paczki-pieczone/cd995b9ff1570aeab4172efa423862c7.jpg/201034f335caf58d4fd594a3753c1c2a.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/paczki-pieczone/bdd1b92c74da3b0b4304ee6290cbba25.jpg/235140e958ef46969424ccb9cd01dc4e.webp)
To co różni te pączki od tych tradycyjnych to dwie rzeczy. Po pierwsze to są pączki z dziurką, tzw. amerykańskie albo po prostu donuty. Dodatkowo, te pączki są pieczone. W odróżnieniu do tych tradycyjnie smażonych w tłuszczu, te są zdecydowanie mniej kaloryczne. Jak smakowo wypadają takie pączki na tle tych dobrze nam znanych? Na tyle dobrze, że postanowiłam się podzielić tutaj tym przepisem :) Pączki są miękkie, puchate w środku i długo zachowują świeżość. Możesz je oblać roztopioną czekoladą i obsypać wiórkami, możesz oblać je karmelem i obsypać prażonymi orzechami albo możesz oblać je zwykłym lukrem zabarwionym na wybrany kolor. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia :) Z podanych niżej proporcji wychodzi ok 12 pączków.
Składniki
Przygotowanie
Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.