Przyznajmy się otwarcie do tego, że każdy z nas ma słabość do dobrych wypieków. Czasami przechodząc obok witryny cukierni nie sposób się powstrzymać przed zakupem idealnego ciastka. Tak miałam podczas naszej krótkiej wizyty w Bratysławie. Kiedy zobaczyłam puchate pączki z karmelem i czekoladą, to wiedziałam, że będą moje! Dlatego dzisiaj na blogu jest przepis na mięciutkie pączki z dziurką.


To co różni te pączki od tych tradycyjnych to dwie rzeczy. Po pierwsze to są pączki z dziurką, tzw. amerykańskie albo po prostu donuty. Dodatkowo, te pączki są pieczone. W odróżnieniu do tych tradycyjnie smażonych w tłuszczu, te są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Jak smakowo wypadają takie pączki na tle tych dobrze nam znanych? Na tyle dobrze, że postanowiłam się podzielić tutaj tym przepisem :) Pączki są miękkie, puchate w środku i długo zachowują świeżość.
Możesz je oblać roztopioną czekoladą i obsypać wiórkami, możesz oblać je karmelem i obsypać prażonymi orzechami albo możesz oblać je zwykłym lukrem zabarwionym na wybrany kolor. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia :) Z podanych niżej proporcji wychodzi ok 12 pączków.


Pączki pieczone
Składniki
- Do przystrojenia pączków: czekolada, karmel, lukier
- 40 g masła
- 2 szt jajek
- 60 g cukru
- 30 g drożdży
- 300 ml mleka
- 500 g mąki pszennej typ 450
Przygotowanie
- Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
- Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.
- Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
- Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.Wyrabiam, żeby było elastyczne i miękkie (ok. 15 minut).
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół) i wykładam blaszki papierem do pieczenia. Rozwałkowuję ciasto na grubość ok 1 cm i wycinam szklanką krążki. Następnie kieliszkiem wycinam mniejszy krążek, czyli robią tzw. dziurkę w pączku. Przekładam surowego pączka na blaszkę do pieczenia i zostawiam do podrośnięcia na 30 minut.
- Pączki piekę przez 8 minut. Polewam je rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub karmelem



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

