Pierniczki! Prosty i przede wszystkim niezawodny przepis. Uwielbiamy je piec z Olivką. I pierwsza partia była już u nas w listopadzie :)

Subskrybuj

Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie , a to oznacza tylko jedno: nie trzeba czekać z pałaszowaniem :) Dodatkowo udekoruj je w dowolny sposób, my z Olivką to uwielbiamy! To jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, poza jedzeniem oczywiście :)

Pierniczki! Mięciutkie od razu po upieczeniu!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szt jajek
  • esencja waniliowa

Przygotowanie

  1. Najpierw połącz sypkie składniki: mąkę, cukier brązowy, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cynamon.
  2. Następnie dodaj masło, miód, esencję waniliową i jajko, wszystko troszeczkę zmiksuj, a następnie ugniataj. Ciasto powinno być mięciutkie i bardzo elastyczne.
  3. Włóż ciasto do torebki foliowej i zostaw w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na cieniutki placek.
  4. Wycinaj ulubione kształty, a następnie piecz przez 10min w 180 stopniach.
  5. Po ostudzeniu można śmiało dekorować!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko