Rustykalna tarta z jabłkami jest wyjątkowym wypiekiem, ponieważ im ma więcej niedoskonałości i nierówności tym jest ładniejsze. Robi się je wyjątkowo szybko. Jest to jedno z moich ulubionych ciast.

Rustykalna tarta z jabłkami

Aby ciasto było idealnie kruche i delikatnie należy je przed nałożeniem jabłek odpowiednio zabezpieczyć. Obsyp ciasto odrobiną mąki wymieszanej z cukrem i dopiero wtedy wykładaj jabłka.

tarta rustykalna z jabłkami

Jeżeli chcesz aby brzegi ciasta były złocistego koloru, to możesz posmarować je roztrzepanym żółtkiem.

tarta jabłkowa

Rustykalna tarta z jabłkami

Składniki

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 60 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 4 szt jabłek
  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • Szczypta cynamonu
  • 2 dodatkowe łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Przygotowuję ciasto: mąkę łączę z masłem, wodą i 2 łyżkami cukru. Wyrabiam ciasto do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Kroję w plasterki jabłka, oprószam je mąką i dodaję 1 łyżkę zwykłego cukru oraz odrobinę cynamonu. Mieszam dokładnie ale bardzo delikatnie.
  3. Na blaszce układam papier do pieczenia, wyjmuję ciasto, podsypuję delikatnie mąką i rozwałkowuję na niezbyt cienki placek. Posypuję z wierzchu łyżką mąki i łyżką cukru. Układam jabłka pamiętając, że będę zawijać brzegi.
  4. Na samym końcu zaginam brzegi do środka. Posypuję wierzch brązowym cukrem. Piekę tartę w 170 stopniach przez 40 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko