Sernik mango, na zimno i nie wymagający – idealny dla tych, którzy kochają serniki, lubią orzeźwiające owoce i nie przepadają za długim staniem w kuchni :)

Sernik Mango bez pieczenia

Sernik Mango bez pieczenia

Składniki

  • 200 g ciasteczek
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g pulpy mango
  • 25 g żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie

  1. Ciasteczka umieść w torebce zamykanej strunowo i potłucz je wałkiem. Przesyp pokruszone ciasteczka do miski, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
  2. Dno foremki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp ciasteczka i ubij je mocno za pomocą szklanki. Wstaw formę do lodówki.
  3. Zmiksuj twaróg sernikowy. Dodaj do niego śmietankę i miksuj aż się ładnie polączą.
  4. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Zmiksuj.
  5. Dodaj przecier mango. Zmiksuj.
  6. Żelatynę namocz w wodzie, zostaw na kilka minut żeby napęczniała. Następnie lekko ją podgrzej żeby się rozpuściła. Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej, wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę. Powtórz czynność 2 razy. Przelej do masy sernikowej i zmiksuj.
  7. Wylej masę sernikową do foremki wyłożonej ciasteczkami. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc)
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko