Sernik na zimno z delikatnym sosem truskawkowym jest przyjemnym deserem, ponieważ nie jest ani za słodki ani za ciężki. Oczywiście ogromną zaletą takiego sernika jest to, że wystarczy odpowiednio połączyć ze sobą wszystkie składniki, wstawić do lodówki (najlepiej na ok. 10 godzin) i uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie sernika na zimno jest przyjemnie łatwe :)

Sernik na zimno

Fakt, że sernik przygotowuję na spodzie ciasteczkowym przyspiesza pracę. Wykorzystałam kakaowe, zbożowe ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady.

spod na sernik

Masa serowa, do której dodajemy ziarenka ze świeżej wanilii jest delikatna i aromatyczna. Z kolei sos truskawkowy, przez dodatek białego wina powoduje to, że w smaku jest niebanalny.

sernik na zimno przepis

Całość idealnie się komponuje, dobrze smakuje i nie znam ani jednej osoby, którą by ten sernik nie zachwycił.

przepis na sernik na zimno

Sos truskawkowy

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 ml wody
  • 60 ml białego wina
  • 100 g truskawek

Przygotowanie

  1. Truskawki umieszczam w garnuszku, dodaję cukier i włączam mały ogień.
  2. Kiedy truskawki połączą się z cukrem i się rozmrożą dodaję białe wino. Czekam ok. 4 minut, żeby wino lekko odparowało.
  3. W szklance z zimną wodą mieszam mąkę ziemniaczaną. Dodaję całość do truskawek i mieszam. Dzięki właściwościom mąki ziemniaczanej sos zacznie szybko gęstnieć. Jeżeli wg Ciebie będzie za rzadki możesz dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej ale rozprowadź ją wcześniej w odrobinie zimnej wody i dopiero wtedy dodawaj do sosu. Pilnuj tylko, żeby Twój sos nie przybrał konsystencji kisielu :)
  4. Ostudzony sos truskawkowy rozprowadź na serniku i podawaj :)

Sernik na zimno

Składniki

  • 100 g cukru pudru
  • 220 ml śmietanki 30 proc
  • 1 szt laski wanilii
  • 10 łyżeczek wody
  • 5.5 łyżeczek żelatyny
  • 300 g ciasteczek
  • 100 g masła
  • 450 g zmielonego twarogu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję ciasteczkowy spód: kruszę zbożowe, czekoladowe ciastka i dodaję miękkie masło. Formę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na spód masę ciasteczkową. Ugniatam łyżką, przyciskam talerzem i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W misie umieszczam mielony twaróg i cukier puder. Miksuję do połączenia się składników. Kroję wzdłuż laskę wanilii i dodaję ziarenka do zmiksowanej masy.
  3. W małej miseczce rozpuszczam żelatynę (zalewam ją 10 łyżeczkami ciepłej wody ale nie wrzątkiem), mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaję łyżkę masy serowej, mieszam i dopiero teraz wlewam to do zmiksowanej masy serowej.
  4. W osobnej misie na najwyższych obrotach ubijam śmietankę. Dodaję ją do masy serowej i łączę delikatnie za pomocą szpatułki. Przekładam masę serową na ciasteczkowy spód, wkładam do lodówki. Sernik będzie gotowy po ok. 10 godzinach. W między czasie przygotowuję sos truskawkowy.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Niebawem :)Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.