Słony karmel jest dodatkiem idealnym do wielu deserów. Słony karmel możesz dodać do naleśników, lodów, placuszków, owsianki, krótko mówiąc do wszystkiego, na co masz ochotę. Przepis na słony karmel znajdziesz niżej.



Panuje przekonanie, że przygotowanie domowego sosu słony karmel jest arcytrudne. Sama podejmowałam kilka prób i nieraz kończyło się to spalonym sosem i przypaloną patelnią. Tym razem – z tym przepisem – gwarantuję Ci, że Twój sos słony karmel będzie idealnie smakował i będzie miał boską konsystencję.


Słony karmel
Składniki
- 75 g masła
- 150 g cukru
- 150 g śmietanki 36 proc
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Garnuszek z grubym dnem i z wysokimi ściankami umieść na palniku. Włóż do garnuszka masło i powoli rozgrzewaj, aż masło całkowicie się roztopi. Pilnuj aby masło się nie przypaliło.
- Dodaj cukier i od razu wymieszaj go z masłem. Może Ci się wydawać, że mieszanka się rozwarstwiła ale spokojnie – mieszaj przez kilka minut a następnie zostaw sos, żeby się gotował na ok. 10 minut.
- Kiedy będzie już ciemnego, brązowego koloru i zacznie bulgotać, to wlej śmietankę kremówkę. W tym momencie uważaj, ponieważ sos zacznie mocno się pienić i pryskać. Najlepiej jeżeli zmniejszysz do minimum moc palnika albo w ogóle zdejmiesz garnuszek z palnika.
- Mieszaj cały czas, a zobaczysz, że składniki pięknie się ze sobą łączą i karmel nabiera pożądanej barwy.
- Przelej sos do słoiki i dodawaj stopniowo odrobinę soli. Mieszaj za każdym razem i próbuj. To Ty decydujesz jak bardzo Twój sos ma być słony. Przechowuj w lodówce przez dwa tygodnie.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

