Pamiętam jak kilka lat temu wydawało mi się, że przyrządzenie w domu sufletu jest wyższą szkołą jazdy. Suflet kojarzył mi się z tego typu deserem, który wychodzi tylko najlepszym kucharzom. Jednak od kiedy studiuję ponad 100-letnie książki kucharskie zaczęłam eksperymentować w swojej kuchni. Jeżeli suflet jest taki trudny, to dlaczego praktycznie w każdej kucharskiej książce jest na niego przepis – czasami nawet kilkanaście? To zmotywowało mnie do poznania tajemnic udanego sufletu. PS też możesz mieć taki kubek :) Zajrzyj do naszej pracowni, a przy zamówieniu wpisz kod "przepisytradycyjne" to otrzymasz zniżkę :)

Suflet piernikowy

Suflet jest deserem, który trzeba przygotowywać i serwować w ostatniej chwili. Przyrządzenie sufletu jest przyjemnym zajęciem: łącznie z pieczeniem zajmie Ci to 20 minut. Warto? :) Dodam tylko jeszcze, że suflet piernikowy, czyli mocno świąteczny przyczyni się do tego, że w kilka minut w Twoim domu będzie pięknie pachniało. Aromat świątecznych przypraw rozniesie się błyskawicznie.

suflet piernikowy

Mój suflet piernikowy proponuję obsypać odrobiną cukru pudru. Jednak nie jest to konieczne, możesz go zaserwować w takiej postaci, w jakiej wyjmiesz z piekarnika.

przepis na suflet piernikowy

Suflety charakteryzują się tym, że po wyjęciu z piekarnika lekko opadają. A jak się wbije w niego łyżeczkę, to już w ogóle suflet się kurczy. To normalne – powiem więcej, jeżeli tak się właśnie dzieje, to oznacza, że Twój suflet jest idealny :)

suflet piernikowy przepis

Suflet piernikowy

Składniki

  • Masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia
  • 1 szt jajek
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1.5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Ubijam na sztywno białko.
  2. W osobnej miseczce ubijam żółtko z cukrem pudrem. Dodaję do niego ubite białko, przyprawę piernikową, dodatkowo odrobinę cynamonu i mąkę pszenną. Mieszam całość za pomocą szpatułki.
  3. Kokilki (ok. 120 ml) smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Przekładam masę sufletową do kokilek zostawiając tylko ok 2 cm, czyli praktycznie do samego brzegu naczynia. Piekę przy 190 stopniach (grzanie góra-dół) przez 12 minut. Można też przygotować jeden większy suflet (naczynie ok. 250 ml) tak samo wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę sufletową i piec przez 15 minut + 1 minuta z ustawieniem grillowania.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Suflety, ponieważ łatwo opadają należy robić w ostatniej chwili, a po wyjęciu z pieca zaraz podawać. [...] Przygotować wpierw marmeladę: malinową, morelową, głogową lub inną. Ubić sztywną pianę z białek dosypując do niej cukru, potem włożyć przygotowane powidełko i bić aż się równo z pianą wymiesza. Ułożyć stożkowato na półmisku wysmarowanym oliwą, obrównać nożem i wstawić do miernego pieca.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.