Suflet piernikowy

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 12 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pamiętam jak kilka lat temu wydawało mi się, że przyrządzenie w domu sufletu jest wyższą szkołą jazdy. Suflet kojarzył mi się z tego typu deserem, który wychodzi tylko najlepszym kucharzom. Jednak od kiedy studiuję ponad 100-letnie książki kucharskie zaczęłam eksperymentować w swojej kuchni. Jeżeli suflet jest taki trudny, to dlaczego praktycznie w każdej kucharskiej książce jest na niego przepis – czasami nawet kilkanaście? To zmotywowało mnie do poznania tajemnic udanego sufletu.

Suflet jest deserem, który trzeba przygotowywać i serwować w ostatniej chwili. Przyrządzenie sufletu jest przyjemnym zajęciem: łącznie z pieczeniem zajmie Ci to 20 minut. Warto? :) Dodam tylko jeszcze, że suflet piernikowy, czyli mocno świąteczny przyczyni się do tego, że w kilka minut w Twoim domu będzie pięknie pachniało. Aromat świątecznych przypraw rozniesie się błyskawicznie.

Mój suflet piernikowy proponuję obsypać odrobiną cukru pudru. Jednak nie jest to konieczne, możesz go zaserwować w takiej postaci, w jakiej wyjmiesz z piekarnika.

Suflety charakteryzują się tym, że po wyjęciu z piekarnika lekko opadają. A jak się wbije w niego łyżeczkę, to już w ogóle suflet się kurczy. To normalne – powiem więcej, jeżeli tak się właśnie dzieje, to oznacza, że Twój suflet jest idealny :)

Suflet piernikowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Suflety, ponieważ łatwo opadają należy robić w ostatniej chwili, a po wyjęciu z pieca zaraz podawać. [...] Przygotować wpierw marmeladę: malinową, morelową, głogową lub inną. Ubić sztywną pianę z białek dosypując do niej cukru, potem włożyć przygotowane powidełko i bić aż się równo z pianą wymiesza. Ułożyć stożkowato na półmisku wysmarowanym oliwą, obrównać nożem i wstawić do miernego pieca.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.