Nie umiem zliczyć ile razy w roku na śniadanie jemy szakszukę. Uwielbiam to danie z kilku powodów: robi się je szybko, płynne żółtka idealnie komponują się z chrupiącym pieczywem i sosem pomidorowym oraz za to, że wystarczy na stole postawić dużą patelnię wypełnioną szakszuką i każdy sam się obsłuży :) Szakszuka jest idealnym śniadaniem dla 2, 6 czy nawet 10 osób.




Szakszuka
Składniki
- 4 jajka
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 szalotka lub biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: odrobina mielonego kminu rzymskiego, odrobina czerwonej papryki, szczypta cynamonu, sól, pieprz
- Świeża kolendra
Przygotowanie
- Pokrój cebulkę w drobną kostkę, a czosnek w cieniutkie plasterki. Zeszklij na odrobinie oleju, dodaj passatę pomidorową i przyprawy.
- Jak sos się podgrzeje wbijaj po kolei jajka uważając żeby żółtka pozostały całe. Po kilku minutach przykryj patelnię pokrywkę na kilkanaście sekund i od razu serwuj. Ważne żeby żółtka pozostały płynne, a białko było ścięte. Posyp świeżą kolendrą.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

