Nie umiem zliczyć ile razy w roku na śniadanie jemy szakszukę. Uwielbiam to danie z kilku powodów: robi się je szybko, płynne żółtka idealnie komponują się z chrupiącym pieczywem i sosem pomidorowym oraz za to, że wystarczy na stole postawić dużą patelnię wypełnioną szakszuką i każdy sam się obsłuży :) Szakszuka jest idealnym śniadaniem dla 2, 6 czy nawet 10 osób.

szakszuka przepis

Szakszuka

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 szalotka lub biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: odrobina mielonego kminu rzymskiego, odrobina czerwonej papryki, szczypta cynamonu, sól, pieprz
  • Świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Pokrój cebulkę w drobną kostkę, a czosnek w cieniutkie plasterki. Zeszklij na odrobinie oleju, dodaj passatę pomidorową i przyprawy.
  2. Jak sos się podgrzeje wbijaj po kolei jajka uważając żeby żółtka pozostały całe. Po kilku minutach przykryj patelnię pokrywkę na kilkanaście sekund i od razu serwuj. Ważne żeby żółtka pozostały płynne, a białko było ścięte. Posyp świeżą kolendrą.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko