Z dużą ilością kruszonki, z jabłek uprażonych z cynamonem i na idealnie kruchym cieście. Gotowa w 45 minut!


Szarlotka
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 szt jajek
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Mąkę, cukier puder, masło i jajko połącz aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie kulki, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 min.
- W tym czasie przygotuj prażone jabłka: obrane i pokrojone w kostkę, dodaj je do garnka z grubym dnem, wlej 1 łyżkę wody, dodaj cynamon i 1 łyżkę cukru. Praż na małym ogniu przez ok. 15 min.
- Dno foremki do pieczenia wyłóż papierem i rozprowadź rękoma 1 część ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż prażone i ostudzone jabłka i wierzch obsyp resztą ciasta – możesz użyć do tego tarki. Piecz w 180 stopniach przez 45 min.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

