Z dużą ilością kruszonki, z jabłek uprażonych z cynamonem i na idealnie kruchym cieście. Gotowa w 45 minut!

Szarlotka

Szarlotka

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 szt jajek
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder, masło i jajko połącz aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie kulki, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 min.
  2. W tym czasie przygotuj prażone jabłka: obrane i pokrojone w kostkę, dodaj je do garnka z grubym dnem, wlej 1 łyżkę wody, dodaj cynamon i 1 łyżkę cukru. Praż na małym ogniu przez ok. 15 min. ⁠
  3. Dno foremki do pieczenia wyłóż papierem i rozprowadź rękoma 1 część ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż prażone i ostudzone jabłka i wierzch obsyp resztą ciasta – możesz użyć do tego tarki. Piecz w 180 stopniach przez 45 min. ⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko