Ultra prosty i szybki wypiek z wykorzystaniem ciasta francuskiego, jabłek i mielonych migdałów.

Tarta jabłkowa z migdałami na francuskim cieście

Tarta jabłkowa z migdałami na francuskim cieście

Składniki

  • 1 szt jabłek
  • 1 szt ciasta francuskiego
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szt jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • Kilka sztuk pociętych na słupki migdałów
  • Kropla esencji/aromatu migdałowego

Przygotowanie

  1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) wyłóż ciasto francuskie. Możesz je dowolnie ułożyć – nie musi być idealnie, ponieważ podczas pieczenia i tak brzegi ładnie się delikatnie zawiną do środka.
  2. W misce zmiksuj masło (musi być miękkie) z cukrem pudrem. Dodaj jajko i krótko jeszcze miksuj. Dodaj mielone migdały, esencję migdałową, mąkę i wymieszaj wszystko łyżką. Powstanie gęsta pasta migdałowa.
  3. Wyłóż masę migdałową na spód ciasta, na to pokrojone w cieniutkie plasterki jabłko. Wierzch posyp pokrojonymi w słupki migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez ok 30 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko