Ultra prosty i szybki wypiek z wykorzystaniem ciasta francuskiego, jabłek i mielonych migdałów.


Tarta jabłkowa z migdałami na francuskim cieście
Składniki
- 1 szt jabłek
- 1 szt ciasta francuskiego
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki
- 1 szt jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- Kilka sztuk pociętych na słupki migdałów
- Kropla esencji/aromatu migdałowego
Przygotowanie
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) wyłóż ciasto francuskie. Możesz je dowolnie ułożyć – nie musi być idealnie, ponieważ podczas pieczenia i tak brzegi ładnie się delikatnie zawiną do środka.
- W misce zmiksuj masło (musi być miękkie) z cukrem pudrem. Dodaj jajko i krótko jeszcze miksuj. Dodaj mielone migdały, esencję migdałową, mąkę i wymieszaj wszystko łyżką. Powstanie gęsta pasta migdałowa.
- Wyłóż masę migdałową na spód ciasta, na to pokrojone w cieniutkie plasterki jabłko. Wierzch posyp pokrojonymi w słupki migdałami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez ok 30 minut.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

