Rustykalna tarta rabarbarowa polega na tym, że za bardzo się nie przejmujemy jej wyglądem :) Im bardziej nierówna tym większy jej urok. Rabarbar pięknie wypełnia wnętrze zawiniętego ciasta kruchego. Jest to wypiek z cyklu: mam ochotę na coś słodkiego ale tak, żeby się przy tym nie namęczyć. Precyzja jest tu niewskazana :)

Tarta rabarbarowa

Sezon na rabarbar trwa dosyć krótko. Rozpoczyna się w maju i pod koniec czerwca już się kończy. Ciekawe jest to, że jeszcze 200 lat temu rabarbar był uznawany za typowo ozdobną roślinę. Dopiero kiedy sięgnęli po niego angielscy kucharze okazało się, że rabarbar może być świetnie wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Liście i końcówki korzenia rabarbaru są niejadalne, za to czerwona łodyga już tak.

Tarta rabarbarowa

Składniki

  • Skórka z jednej pomarańczy
  • 80 g brązowego cukru
  • 225 g mąki pszennej typ 450
  • 180 g masła
  • 35 g cukru pudru
  • 500 g rabarbaru

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 1 cm kawałeczki. Mieszamy całość z cukrem i skórką z pomarańczy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie rabarbar puści sok.
  2. Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiam ciasto rękoma do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 20 minut.
  3. Na blaszce do pieczenia wykładam papier i rozwałkowuję ciasto. Nie dbam o to by było idealnie równe. Wykładam na środek odsączony rabarbar i zawijam brzegi ciasta. Całość dodatkowo posypuję jeszcze odrobiną brązowego cukru. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę przez 40 minut aż ciasto będzie pięknie przyrumienione. Można podawać jeszcze ciepłe z kulką lodów :)

Treść oryginalna przepisu z 1839 roku

In England they call this " Spring fruit," which is a much more relishing name than rhubard. Peel off the skin from the young green stalks, and cut these into small pieces — put them in the pie with plenty of brown sugar, you can hardly put in too much. Cover the pie and bake like apple. You may stew the "Spring fruit" very soft and make tarts. TART PASTE. Rub into half a pound of flour, six ounces of butter and a table spoonful of powdered loaf sugar ; make it into a stiff paste with hot water.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.