Tort hiszpański

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 120 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Torcik bezowy przekładany bitą śmietaną i owocami to klasyk w letnie dni. Tym razem ja też się zmierzyłam z pieczeniem kilku warstw bez - w oryginalnym przepisie torcik jest podawany z 4 warstw, ja z podanych proporcji uformowałam 3 podstawy bezowe. Gorąco Wam polecam taki deser i w chłodniejsze i w cieplejsze dni lata :-)

Tort hiszpański
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ubić bardzo tęgą pianę z 10 białek, domięszać ostrożnie funt przesianego cukru; na wysmarowaną woskiem blachę ułożyć okrągłe placki na cal grubości i upiec w niezbyt gorącym piecu, 4 takie placki, jeden od drugiego mniejszy. Kwartę śmietanki słodkiej ubić z 2 łutami rozpuszczonej żelatyny, cukrem i wanilią. Ułożyć na półmisku największy placek, posmarować grubo bitą śmietaną, na to dać drugi mniejszy, przełożyć śmietaną i tak postępować aż wszystkie placki wyj-dą. Piekąc, trzeba porobić kilka małych marengów, na półmisku ubrać niemi ułożony tort i wynieść do piwnicy.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
ES
Elżbieta Szulc
też taki piekę czasami ale z 2 warstw, z dodatkiem serka mascarpone, pysznyyy jest!
MG
Maria Gaca
Jaka funkcje piekarnika wybrać? Góra dół? Czy tylko dół?
Awatar
Lena Gryszko
Góra-dół kobiecznie❤️
AL
Aleksandra Leszczyńska
Tort bezowy - uwielbiam :)
Awatar
Lena Gryszko
Cieszę się ❤️
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.