
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Torcik bezowy przekładany bitą śmietaną i owocami to klasyk w letnie dni. Tym razem ja też się zmierzyłam z pieczeniem kilku warstw bez - w oryginalnym przepisie torcik jest podawany z 4 warstw, ja z podanych proporcji uformowałam 3 podstawy bezowe. Gorąco Wam polecam taki deser i w chłodniejsze i w cieplejsze dni lata :-)


Składniki
Przygotowanie
Ubić bardzo tęgą pianę z 10 białek, domięszać ostrożnie funt przesianego cukru; na wysmarowaną woskiem blachę ułożyć okrągłe placki na cal grubości i upiec w niezbyt gorącym piecu, 4 takie placki, jeden od drugiego mniejszy. Kwartę śmietanki słodkiej ubić z 2 łutami rozpuszczonej żelatyny, cukrem i wanilią. Ułożyć na półmisku największy placek, posmarować grubo bitą śmietaną, na to dać drugi mniejszy, przełożyć śmietaną i tak postępować aż wszystkie placki wyj-dą. Piekąc, trzeba porobić kilka małych marengów, na półmisku ubrać niemi ułożony tort i wynieść do piwnicy.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.