Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Organizowanie pierwszych urodzin dla naszej córki sprawiło mi ogromną radość. Już kilka tygodni wcześniej szukałam pomysłu na motyw przewodni planowanej imprezy. Przede wszystkim miało to być rodzinne spotkanie, zebraliśmy grono najbliższych osób z którymi najczęściej się spotykamy przy najważniejszych dla nas okazjach. Zależało mi na tym aby było z jednej strony swobodnie a z drugiej strony odświętnie – w końcu pierwsze urodziny to święto nie tylko dla jubilatki ale też i dla samych rodziców :)
Motywem przewodnim naszej imprezy urodzinowej był jednorożec. Wybór wydawał mi się dość prosty: jednorożce są magiczne, a pierwszy rok życia też w jakimś stopniu jest jednym wielkim cudem i magicznym czasem. Wszystko jest przecież nowe, nieznane, ciekawe. Kolorystyka tortu też wydawała mi się oczywista: połączenie bieli, delikatnego różu i turkusu.
Kolejnym krokiem było wybranie smaku i opracowanie przepisów na kremy. Chciałam, żeby tort nie tylko dobrze wyglądał ale żeby też naprawdę dobrze smakował. Nie mógł być za słodki ani mdły. Jako krem do przełożenia posłużyła mi masa jogurtowa z dużą ilością borówki – w końcu to ulubione owoce naszej Olivki. Do nasączenia biszkoptów użyłam ponczu na bazie soku z cytryny, pasty waniliowej i odrobiny cukru.
Z zewnątrz tort był obłożony klasycznym, waniliowym kremem maślanym. Dekorację różowo-turkusową zrobiłam z kremu maślanego z dodatkiem mascarpone. I w końcu róg oraz uszy jednorożca ulepiłam z masy cukrowej. Nie ukrywam, że największym wyzwaniem było dla mnie przystrojenie tortu. Był to pierwszy tego typu wypiek i najbardziej się stresowałam wizualnym aspektem.
Finalnie tort wszystkim bardzo się podobał i przede wszystkim też bardzo dobrze smakował. Tort miał 18 cm średnicy i był dosyć wysoki: 5 warstw biszkoptu, z czego każdy przełożony obfitą ilością kremu jogurtowego z borówkami. Tort był wystarczający dla 20 osób.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.